3D printen op kerstfair Dokkum 2015

‘Houtsnippers, vuurtonnen, kerstbomen, klederdracht en lichtjes in de oude binnenstad van Dokkum. Dat is de 7e editie van de kerstfair in Dokkum, geheel in Dickens stijl’, benadrukt Joost Willems van Outlet Dokkum en mede organisator van de kerstmarkt Dokkum. ‘We sluiten onze ogen echter niet voor nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld 3D printen’, vult Herbert Groenevelt van Outlet Dokkum aan. ‘Het is belangrijk dat winkeliers kennis vergaren en ervaring opdoen met 3D printen om in te schatten wat de mogelijkheden zijn’. Vandaar 3D printers in de winkel van Outlet Dokkum tijdens de kerstfair. Studenten detailhandel en ICT laten in samenwerking met een docent en het bedrijf Evenredig uit Dokkum winkelend publiek maar ook winkeliers zien wat de mogelijkheden zijn van 3D printen.

Klik hier voor de foto impressie.

Impact 3D op detailhandel
De detailhandel heeft de laatste jaren vooral te maken met digitale ontwikkelingen. Naast de stenen winkel is het mogelijk om te verkopen via webshops. Omdat e-commerce een steeds grotere rol speelt, neemt ook het belang van 3D printen toe voor winkeliers. Net zoals bij online verkoop is bij 3D printen van producten geen voorraad nodig. Het printen van producten vindt pas plaats bij online bestellingen. Veel winkels hebben echter geen 3D printer en dus ook niet de mogelijkheid om zelf producten te printen. ‘Uitbesteden is het antwoord om nieuwe producten te testen en te kijken welke producten klanten waarderen’ , is de tip van Thorwald van der Tooren, docent ICT van ROC Friese Poort.

Initiatief
Outlet Dokkum wil in samenwerking met de opleiding ICT en onder begeleiding van de expertise van Centrum Duurzaam en het bedrijfsleven winkeliers en consumenten bekend maken met de mogelijkheden van 3D printen. De docenten Herbert Groenevelt en Joost Willems, projectleiders van de Outlet leerbedrijven van ROC Friese Poort bieden de outletwinkels aan als levensechte leeromgeving voor studenten van detailhandel en ICT.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.