3D printen nieuwe techniek voor studenten ROC Friese Poort Drachten

‘Je hoeft geen expert te zijn. Maar je moet wel aan de slag met nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld 3D printen’. Dat zijn de openingswoorden van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Dat geldt voor elk vakgebied.  Centrum Duurzaam signaleert technische ontwikkelingen en vertaalt deze naar nieuwe leeractiviteiten voor MBO studenten’. Studenten Middenkader Engineering en industrieel ontwerpers van ROC Friese Poort Drachten volgden in december 2015 een 3D printworkshop bij Centrum Duurzaam in samenwerking met Frysklab.

Ja ik wil de foto impressie van de 3D workshop zien.

Wel of geen expert
Volgens Marleen Andela van Frysklab gaat het bij het werken met nieuwe technieken zoals 3D printen om de werkprocessen. ‘Verdiep je in de werkprocessen, investeer in tijd en leer door te doen.  Het gaat er niet om dat je expert bent in 3D’. De studenten gingen aan de slag met het ontwerpen, tekenen en printen van een flessenopener.   ‘We hadden al ervaring met het 3D tekenpakket Solid Works’, is de reactie van een enthousiaste student. ‘Maar nu werken we volgens het proces van idee, ontwerp, printen en testen’, vult een andere student aan.

Impact van 3D printen
Van handmatig naar machinaal naar digitaal. De industriële revolutie maakte het mogelijk om producten in massa’s te produceren door fabrieken over de hele wereld. Met de komst van 3D printen verandert onze wereld opnieuw. Het is nu mogelijk om producten op maat en lokaal te produceren. In deze nieuwe wereld kan iedereen producten zelf ontwerpen of downloaden van het internet en vervolgens lokaal of thuis uitprinten is de visie van Roeland Westra.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.