3D printen binnenkort bij Outlet Dokkum

De interne deskundigen van Centrum Duurzaam stapten dinsdag 1 september 2015 in de wereld van 3D. In Outlet Dokkum zagen deze technische docenten letterlijk en figuurlijk over de grenzen van het eigen vakgebied heen. Welke rol speelt 3D in de vakgebieden bouw, installatietechniek, werktuigbouw, mechatronica, elektrotechniek en ICT? Een mooie aftrap voor het ontwikkelen van levensecht lesmateriaal in het nieuwe schooljaar. Ook is een eerste stap gezet naar 3D printen in Dokkum. Nu is het een kwestie van gewoon doen, aldus Herbert Groenevelt, docent Detailhandel ROC Friese Poort Dokkum na afloop van deze startbijeenkomst.

Klik hier voor de foto impressie van deze 3D bijeenkomst.

Wat is 3D printen?
3D printen is een bestaande techniek die al meer dan 25 jaar bestaat. Het is een techniek waarbij sprake is van het modelleren van een medium tot een fysiek voorwerp. Een 3D printer brengt digitale driedimensionale data laagsgewijs aan op het te vervaardigen object. Er bestaan verschillende soorten 3D printtechnieken waaronder extrusiemodellering en fotopolymerisatie.

3D in de praktijk
Volgens Jolmer Tilstra, gastspreker namens Evenredig, heeft 3D printen een grote impact op ons dagelijks leven. ‘Nu al is sprake van het digitaal leveren van producten. En dit neemt in de nabije toekomst alleen maar toe door het verfijnen van de 3D printtechnieken’. Omdat 3D printers straks in de huizen van mensen staan, produceren mensen een deel van hun eigen producten zelf of bij lokale bedrijven. Producten zijn nu al verkrijgbaar via 3D marktplaatsen.

Klik hier voor de presentatie van Evenredig over 3D

3D printen in Dokkum
Outlet Dokkum wil vanuit de winkel graag de 3D wereld laten zien aan het winkelend publiek. Het idee is dat mensen naar Outlet Dokkum kunnen komen om iets wat kapot is en niet meer verkrijgbaar is te laten 3D printen, aldus Joost Willems, docent Detailhandel ROC Friese Poort Dokkum. Studenten ICT kunnen dan aan de slag met 3D scannen, 3D tekenen en 3D printen onder begeleiding van docenten en lokale bedrijven. Bovendien kunnen studenten met 3D technieken de processen van bedrijven ondersteunen.

Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam organiseert levensechte onderwijsactiviteiten gericht op duurzaamheid en innovatie voor de opleidingen techniek, bouw en ICT. Het levensechte karakter komt sterk naar voren door de directe samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Het 3D printlab in Leeuwarden is daar een mooi voorbeeld van. Dit printlab bestaat uit een 6-tal 3D printers en een 2-tal mobiele 3D scanners (ARTEC).

Outlet Dokkum
Outlet Dokkum is een echte winkel. Onderwijs levensecht maken is het motto van Herbert Groenevelt en daar is Outlet Dokkum een mooi praktijkvoorbeeld van. Studenten runnen dagelijks de winkel en verkopen producten van verschillende winkels in Dokkum.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.