300 studenten ROC Friese Poort actief op Dag van de Duurzaamheid 2016

Wat weet jij van duurzaamheid en wat kun je zelf doen om het verschil te maken? Zomaar twee vragen aan studenten op de dag van de Duurzaamheid 2016. Centrum Duurzaam, leerbedrijf O3 en leerbedrijf Youth Creations organiseerden voor maar liefst 300 eerstejaars studenten bouw, techniek en ICT een interessant en divers programma op de locatie Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden.

Klik door voor een foto impressie van de Dag van de Duurzaamheid 2016

Duurzame energie
‘Onze uitdaging is om onze energiehuishouding te verduurzamen’, zijn de openingswoorden van Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden en projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. ‘Het gaat om hernieuwbare energie door met name het opwekken van zonne-energie en windenergie. Dat neemt alleen maar toe en dat betekent ook werkgelegenheid en dus banen voor jullie’. Om duurzame energie in Friesland te promoten zijn er de Freonen fan Fossylfrij Fryslan. Dit is een netwerkgroep van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen die werken aan duurzame projecten. ‘Zo willen we onder andere 2000 woningen energieneutraal maken en 100 bedrijven fossielvrij’. Het programma van Fossylfrij Fryslan is onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018.

Duurzame carrousel
Spelenderwijs ontdekten 300 studenten in een carrousel wat duurzaamheid is in de breedste zin van het woord. ‘Duurzaamheid is meer dan energiebesparing, energie opwekking en energie opslag’, zo licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, de duurzame carrousel toe. Studenten gingen aan de slag met kleding. Waar komt dat vandaan? (Made in China?). In het spel ‘Ik hou van Grien’ kregen de studenten handige groene tips. Ook ontvingen de studenten een dopper om de ‘plastic soep’ niet te vergroten.’ Jaarlijks gooien we in Nederland namelijk 500.000 plastic flesjes weg’. Achter de computer berekenden de studenten hun eigen ecologische voetafdruk. ‘Hiermee krijg je inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die elk jaar nodig is voor onze consumptie. Op basis van een eerlijke verdeling is per persoon1,8 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per persoon 2,7’. Tenslotte proefden de studenten een 2-tal hapjes op basis van Dutch Cuisine verzorgd door horeca studenten van ROC Friese Poort Sneek.

Klik door voor de presentatie over water

Klik door voor de presentatie over Dutch Cuisine

Duurzaam verschil maken
Door het organiseren van deze dag willen we onze studenten en docenten op een leuke manier kennis laten opdoen over duurzaamheid Maar ook door bedrijven en studenten aan elkaar te verbinden. Hen nieuwsgierig te maken en te prikkelen om kennis te delen. Het delen van de kennis van morgen om zo duurzaam het verschil te maken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.