Hoe bespaar je energie met licht en zon?

Hoe bespaar je energie met licht en zon?
Hoe bespaar je met licht en zon energie. Dat was de vraag van de Duurzaam Doen lunchlezing van dinsdag 12 november 2013. Licht is een energiebron die overal zichtbaar is zoals in huizen en gebouwen, maar ook op straat en in openbare ruimten. Zon levert energie dat als zonne-energie en daarmee direct bruikbaar voor zonneboilers. Alle particulieren in Friesland hebben momenteel de mogelijkheid om een zonneboiler met subsidie aan te schaffen. Ruim 80 toehoorders waren aanwezig en geïnteresseerd in de antwoorden van de sprekers.

Klik hier voor een foto-impressie

Wat is licht?
Licht heeft volgens Jan Adema van IdFrm te maken met reflectie. Dit is de manier waarop wij ruimtes ervaren. Licht heeft dan ook te maken met kleuren. De kleur blauw heeft bijvoorbeeld te maken met koelte. Door te kijken naar de functies van ruimtes is het wenselijk om te komen tot een lichtplan. Door samen te werken als adviesbureau en installateur is energiebesparing met licht een reële doelstelling. Een van de besparingsmogelijkheden binnen ruimtes is het toepassing van Led-verlichting en technologieën om te dimmen etc. Dit geldt ook voor de openbare verlichting en buitenverlichting.

Zonneboilers
Er is momenteel subsidie mogelijk op de aanschaf van een zonneboiler voor particulieren in Friesland. Harry Haitsma van de gemeente Leeuwarden is de aanjager van dit subsidietraject. Installateurs in Friesland zijn van deze mogelijkheid op de hoogte. Een van de zonneboilers is de zonneboiler van Solesta. Dit is een compacte zonneboiler gemaakt van kunststof. Het systeem is legionella veilig met een garantie van 10 jaar. Digitaal lesmateriaal over zonneboilers is te vinden op www.educationer.eu.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Duurzaam Doen lunchlezing is een initiatief van ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam. Maandelijks worden er lezingen gehouden voor bedrijven, docenten en deelnemers. Een laagdrempelige manier om te netwerken, kennis te delen, te leren en elkaar te inspireren.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.