Timmerman-studenten ROC Friese Poort leren duurzame beginselen in Duurzaam Doen Huis

‘Kennis over isolatie is onmisbaar binnen jullie toekomstige beroep’, aldus Jan-Piet de Jager, instructeur Bouwkunde en -techniek bij ROC Friese Poort. ‘Tijdens deze workshop van Centrum Duurzaam maken jullie kennis met de basisbeginselen van duurzaamheid.’ Op donderdag 3 oktober 2019 bezochten 17 eerstejaarsstudenten Timmerman niveau 2 en 3 van ROC Friese Poort het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Daar volgden zij de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Trias Energetica
‘De studenten onderzochten tijdens de workshop welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in een woonsituatie’, aldus Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. ‘Aan de hand van een voorbeeldcase ontdekten ze dat je met kleine investeringen veel energie kunt besparen. Hiervoor liet ik de studenten kennis maken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig – een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’

Case
De studenten gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betrof een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen bij de onderverdieping zijn van dubbelglas, de ruiten bij de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget ter beschikking.

Maatregelen
Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de studenten betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.

‘De jongeren hebben vandaag hun kennis uitgediept’, aldus instructeur De Jager. ‘Het isolatiegedeelte vind ik met name belangrijk voor hen. Tijdens hun beroep zullen ze bijvoorbeeld een koudebrug moeten voorkomen, een plek in de buitenschil van een pand waar de isolatielaag doorbroken is. Deze slechte wijze van isolatie leidt tot warmteverlies, wat slecht past bij duurzaamheid.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.