Studenten willen MKB in beweging krijgen met duurzame expeditie

Studenten en docenten van ROC Friese Poort Sneek bezochten op donderdag 1 november 2018 Centrum Duurzaam in Leeuwarden. Tijdens het bezoek maakten de gasten een rondgang langs duurzame locaties in de stad. Studenten Commercie van afdeling Handel & Ondernemerschap leerden hier het belang van duurzaamheid op waarde te schatten en wat dit voor hun toekomstige werksituatie betekent.

Bekijk hier een foto-album van de duurzame expeditie

De groep ging op bezoek bij Mannen van Staal, De Fabriek, de Elfstedenhal en bedrijvencentrum There. Iedere bezochte locatie blinkt uit op het gebied van duurzaamheid. Zo vergaapten de studenten zich bij Mannen van Staal aan het met zonnepanelen bedekte carport, terwijl in de Fabriek bleek hoe men een oud pand energieneutraal maakt. In de Elfstedenhal hoorden de studenten hoe de zuinigste ijsbaan van Europa ontstaat. De tocht eindigde bij There, waar één van de ondernemers bier maakt van regenwater.

Leerzaam
Lindsey van der Veer, student Vestigingsmanager groothandel, keek tevreden terug op de dag. “Erg leerzaam om bij verschillende bedrijven een kijkje te nemen. Normaal gesproken kom je alleen zakelijk langs bij een onderneming. Ditmaal zag je wat er allemaal achter de schermen gebeurt.” Bedrijvencentrum There sprong het meest in het oog bij de tweedejaarsstudent. “Daar hing een rustgevende sfeer. Onze gastheer vertelde een goed verhaal over duurzaam ondernemen, heel indrukwekkend.”

Martin Visser, die de opleiding Junior accountmanager volgt, herkent zich in de positieve woorden van Lindsey. “De tussenstop bij Mannen van Staal was erg interessant. Aanvankelijk wist ik weinig van zonnepanelen, maar dat is nu wel anders. Fossiele brandstoffen raken een keer op. Duurzame energie heeft de toekomst.”

Levensecht onderwijs
De duurzame expeditie is een voorbeeld van levensecht onderwijs, waarbij studenten praktische ervaringen opdoen bij bedrijven. De studenten leren hoe het bedrijfsleven functioneert en ontvangen een prikkel ondernemend gedrag te vertonen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.

Het levensechte onderwijs valt in de smaak bij economiedocent Jaap Kuipers van ROC Friese Poort Sneek. “Het viel me tijdens de expeditie op dat bedrijven al veel duurzame initiatieven ontplooien. Duurzaamheid staat op dit moment nog ver van deze handelstudenten af. Dit onderwerp speelt in de toekomst echter een grote rol bij hun generatie.” Een inzicht dat Kuipers graag toepast in zijn manier van lesgeven. “Onze opleiding is theoretisch ingesteld. Dan is het lastig om studenten buiten de theorie om te onderwijzen. Activiteiten als een duurzame expeditie bieden deze gelegenheid wel. Het is daarbij wel belangrijk het te koppelen aan een opdracht in het veld.”

Ambassadeurs
Deze veldopdracht ligt al klaar en stimuleert de jongeren actief het duurzaamheidsthema te ontdekken. “De studenten hebben vandaag ervaren dat duurzaamheid ook business is en dat hier voor hen carrièrekansen liggen”, aldus stagecöordinator Roelof Frankena. “Ze gaan nu praktisch aan de slag met de expeditie. Binnenkort bezoeken ze bedrijventerreinen in Sneek, Joure en Bolsward, waar ze ondernemers en bedrijven uitnodigen om op hun beurt een duurzame excursie te ervaren. Hierdoor fungeren de studenten als ambassadeur voor duurzaamheid. Doel is om de bedrijven te enthousiasmeren voor een duurzame bedrijfsvoering.”

Frankena ziet een belangrijke rol voor zijn studenten weggelegd op weg naar een duurzame toekomst. “Deze studenten zijn actief in de handel, een sector die rap verduurzaamt. Stagebedrijven geven aan behoefte te hebben aan technisch-commercieel personeel dat duurzame technieken kan verkopen. Denk maar eens aan een installatiebedrijf dat warmtepompen in het assortiment heeft, maar niet voldoende personeel om dit aan de man te brengen. Bedrijven staan te springen om jong commercieel personeel. ROC Friese Poort kan hier een belangrijke rol in spelen. Wij hebben Centrum Duurzaam, de passende opleidingen en de jeugd. Nu is het zaak om de partijen aan tafel te krijgen. Zo creëren we een win-winsituatie voor studenten, bedrijven én onze samenleving!”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.