Studenten ROC Friese Poort bedenken invulling voor CO2-neutrale ambities
‘Met de stappentellerfunctie op ons duurzame horloge wek je energie op’, aldus eerstejaarsstudent Tandartsassistent Irma Til. ‘Eenmaal op school aangekomen sluit je het horloge als energiebron aan op een computer.’ Studenten van ROC Friese Poort namen de afgelopen twee weken, in samenwerking met Centrum Duurzaam, deel aan duurzame Challenges. De jongeren bedachten plannen om de CO2-neutrale ambities van de onderwijsinstelling concrete invulling te geven.
Foto-impressie Emmeloord
Foto-impressie Leeuwarden
Foto-impressie Sneek
Foto-impressie Urk
Foto-impressie Drachten
Challenges
De duurzame Challenges vonden plaats op 3 oktober (Emmeloord), 8 oktober (Leeuwarden), 10 oktober (Sneek), 14 oktober (Urk) en 17 oktober (Drachten). Experts van FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Fers en de Friese bibliotheken, hielpen de jongeren bij het uitwerken van hun ideeën. ‘Met ons duurzame horloge hoeven er minder bomen te sneuvelen’, vervolgt Irma. ‘Het fungeert namelijk als gangmaker voor online onderwijs via de computer. Hierdoor zijn lesboeken overbodig.’ Op alle vestigingen van ROC Friese Poort brachten studenten ideeën naar voren. Van stroomopwekkende schommels en hometrainers tot windmolens, moes- en fruittuinen en zonnepanelen. Ook bleken ze voorstander van afvalscheiding. ‘Een met sensoren uitgeruste afvalcontainer kan binnenkomend afval scheiden, als voorbereiding op recycling van de materialen’, aldus een van de studenten.
Ondernemerschap
Reinder Bakker, docent Burgerschap bij ROC Friese Poort, vindt duurzaamheid een belangrijk thema voor zijn studenten. ‘We moeten de aarde goed doorgeven aan volgende generaties. Hierom ondersteunen wij onze jongeren bij het maken van bewuste keuzes. Tijdens de Challenge toonden ze ondernemerschap en enthousiasme; iedereen heeft genoten!’
Levensecht onderwijs
Deze Duurzame Challenges zijn een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Tijdens dit leertraject doen studenten praktische ervaringen op en ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst. Bovendien maken ze kennis met een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid.