Studenten leren voordelen van ventilatiesystemen

“Onze servicemonteurs in opleiding brachten op maandag 5 november 2018 een bezoek aan Zehnder, fabrikant van ventilatiesystemen”, vertelt docent Durk Reitsma. “Systemen worden lang niet altijd goed ingeregeld. Dat is te wijten aan een gebrek aan tijd of kennis. Wij zorgen ervoor dat onze studenten wél goed voorbereid zijn en uitgroeien tot de duurzame experts van de toekomst.”

Klik hier voor een foto-impressie van het bezoek

“Het leren inregelen van systeem D stond centraal tijdens het bezoek aan Zwolle”, vervolgt Reitsma zijn verhaal. “Dit systeem staat ook wel bekend als balansventilatie. Hierbij zijn de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht in huis volledig in balans door voortdurende mechanische monitoring. Dit leidt tot een goede leefomgeving voor bewoners en functioneert zeer energiezuinig vanwege het gebruik van warmteterugwinning. De afgevoerde lucht is namelijk van hogere temperatuur dan de aangevoerde lucht van buiten. Deze warmte wordt afgegeven aan de koudere binnenkomende lucht. Hierdoor is het warmteverlies verwaarloosbaar en werkt het systeem zeer efficiënt.”

Externe lessen
In het Duurzaam Doen Huis staat een testunit van systeem D opgesteld. Hier gaan studenten praktisch aan de slag met de lessen uit Zwolle. Zo raken ze vertrouwd met deze techniek. Een voorbeeld van levensecht onderwijs, waarbij studenten buiten de theoretische kaders ook praktijkervaring opdoen in hun toekomstige werkveld. De vele bedrijven waarmee Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort samenwerkt, bieden deze gelegenheid.

Nico van Schaijk, die de opleiding Monteur technische installaties volgt, is enthousiast over het bezoek aan Zehnder. “Het was heel leuk. We kregen uitleg over de productie binnen de fabriek en hebben de benodigde ventilatiecapaciteit voor een woonhuis uitgerekend. Tot slot zagen we hoe het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van nieuwe installaties.”

Beloftes
Deze externe lessen sluiten goed aan bij enkele beloftes van ROC Friese Poort: vooroplopen in het werkveld en de mogelijkheid krijgen het beste uit jezelf te halen. “Het is leuk voor studenten om dingen buiten een klaslokaal te leren”, legt Reitsma uit. “Daarom proberen we minimaal éénmaal per jaar de lessen te combineren met een cursus buitenshuis. De excursie naar Zwolle is daar een voorbeeld van.”

Knooppunt
Ook werknemers uit de regio komen regelmatig bij het Duurzaam Doen Huis over de vloer. Reitsma ziet daar het voordeel van in. “Naast onze studenten profiteren ook professionele installateurs van onze bedrijfscontacten. Oók zij oefenen hier met nieuwe systemen en installaties. Het Duurzaam Doen Huis fungeert hierdoor als praktisch onderwijsknooppunt in de regio voor jong én oud.”

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.