Studenten AOK – SMG maken kennis met woningverduurzaming in Duurzaam Doen Huis

Negentien studenten AOK – SMG van ROC Friese Poort bezochten donderdag 4 april 2019 het Duurzaam Doen Huis in Leeuwarden. Hier maakten zij kennis met verduurzamingsmaatregelen voor woningen tijdens de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Bekijk hier een foto-impressie van de workshop

Energiebesparing
‘De studenten onderzochten tijdens de workshop welke verduurzamingsmaatregelen toepasbaar zijn in hun eigen woonsituatie’, aldus Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. ‘Aan de hand van een voorbeeldcase ontdekten ze dat je met kleine investeringen veel energie kunt besparen. Hiervoor liet ik de studenten kennis maken met de Trias Energetica, een driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Deze stappen zijn respectievelijk: beperking van het energieverbruik, toepassing van duurzame energiebronnen en – indien nodig- een efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.’

CO2-uitstoot
De studenten kregen voor de case fictief 10.000 euro te besteden en het resultaat mocht er zijn, zegt Reitsma. ‘Gemiddeld reduceerden de studenten de CO2-uitstoot van de voorbeeldwoning met 60 à 70 procent.’ Maatregelen die ze hiervoor inzetten waren onder meer de inzet van zonnepanelen, led-verlichting, vloerverwarming en goede isolering.

Ewout Muntz, coördinerend docent AOK-SMG bij ROC Friese Poort, onderkent het belang van het bezoek aan het Duurzaam Doen Huis. ‘Kortgeleden hebben de studenten een module Duurzaamheid voor beroep gevolgd. Tijdens deze workshop in Leeuwarden zien zij welke verduurzamingsmaatregelen beschikbaar zijn. We hebben in Nederland vijf miljoen woningen die verduurzaamd moeten worden. Daar zijn vaklui voor nodig. Bij ROC Friese Poort leiden wij deze vakmensen van de toekomst op.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.