Startbijeenkomst interne deskundigen Centrum Duurzaam

Woensdag 4 september 2019 was de startbijeenkomst van de interne deskundigen van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We zijn vanochtend met 10 docenten van de opleidingen bouw, techniek en ICT van alle locaties van ROC Friese Poort bij elkaar in het Duurzaam Doen Huis, vertelt Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘Elke docent is expert in zijn eigen vakgebied en pakt actuele duurzame ontwikkelingen op en vertaalt deze naar levensecht onderwijs voor onze studenten’. 

Onderwijsvernieuwing
Centrum Duurzaam is gericht op onderwijsvernieuwing. ‘We doen wat een research en development afdeling binnen een bedrijf doet’, licht Roeland Westra toe. Dat betekent dat een interne deskundige de tijd heeft om nieuwe duurzame ontwikkelingen te vertalen naar levensecht onderwijs. ‘Op deze manier zijn we in staat om nieuwe duurzame ontwikkelingen direct een plek te geven binnen het onderwijsprogramma’, aldus Mark Vos, docent elektrotechniek van ROC Friese Poort. De nieuwe kennis en vaardigheden die interne deskundigen opdoen bij Centrum Duurzaam passen ze eerst toe binnen hun eigen opleiding en op hun eigen locatie. ‘Daarna delen we deze nieuwe inzichten met andere docenten en andere locaties gericht op bewustwording en inspiratie’. Daarmee draagt Centrum Duurzaam bij aan het veranderen van de mindset van collega’s en het ontwikkelen van de interne deskundigen tot experts op nieuwe duurzame thema’s.

Levensecht onderwijs
Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is tevens initiator van levensecht onderwijs binnen de onderwijsinstelling. Door studenten buiten theoretische kaders te laten treden en hen levensechte opdrachten van het bedrijfsleven te laten uitvoeren, ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst. Tevens bereidt ROC Friese Poort haar leerlingen zo voor op een van de belangrijkste thema’s van onze tijd: duurzaamheid. Voorbeelden van levensechte onderwijsprojecten zijn onder meer de waterstofauto en de Frisian Eco Car.

Duurzaam Doen Huis
Een belangrijke locatie van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort is het Duurzaam Doen Huis, een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Zij werken hier met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. De locatie dient als praktijk- en kenniscentrum binnen de regio.

Duurzaam Doen Lezing
Ook initieert Centrum Duurzaam maandelijks Duurzaam Doen Lezingen, waarin een actueel duurzaamheidsthema centraal staat. Belangstellenden uit verschillende leeftijds- en beroepsgroepen komen dan samen voor een lezing door experts. De eerstvolgende lezing staat voor 18 september 2019 op het programma. Dan gaat Martijn van der Harst, eigenaar van Energie Inspectie, in op de Informatieplicht energiebesparing. Ben je hier graag bij aanwezig? Meld je aan.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.