ROC Friese Poort in de prijzen bij Solar Sport One-races

Op woensdagavond 31 oktober 2018 vond de prijsuitreiking van de Solar Sport One-races plaats. In een volgepakt auditorium van NHL Stenden Hogeschool ontvingen de winnaars van afgelopen seizoen hun trofee. ROC Friese Poort nam deze editie met drie teams deel aan het wereldkampioenschap voor zonnebootteams. Het Leeuwarder team eindigde op de derde plaats in haar klasse.

Bekijk hier een foto-impressie van de prijsuitreiking

“Door deze races laten we mensen in het technieksegment nadenken over een groene wereld”, vertelt Marcelien Bos-de Koning, Chief Solar Officer bij de organisator. “We focussen ons op duurzaamheid en innovatie. De races vonden deze editie plaats in Akkrum, Purmerend, Groningen, Leeuwarden en Monaco. Nú is het tijd voor de prijsuitreiking. Via Facebook Live kijken de buitenlandse teams ook mee.”

Drie teams
ROC Friese Poort was goed vertegenwoordigd tijdens de races met drie teams: Solar Team Sneek, Team Skipper uit Leeuwarden – van teammanager Gerk Postema – en Sinnergy Solar Team uit Drachten. De teams werkten een jaar lang aan hun solarboat. Andele Hellema, student Mechatronica in Leeuwarden, kijkt met plezier terug op het afgelopen seizoen. “We hebben als team veel tijd gestoken in de ontwikkeling van onze zonneboot. Gaandeweg hebben we deze beter leren kennen en verbeteringen doorgevoerd. Dit resulteerde in een derde plaats in de A-klasse; een mooie prestatie. Volgend jaar geven we onze ervaringen en kennis over de boot door aan een nieuwe ploeg, die dan het stokje overneemt. Ik kan het alle studenten aanraden om lid te worden van een zonnebootteam. Het is heel leerzaam; je benadert zelf bedrijven en krijgt ruimte van school om aan de slag te gaan. Zo doe je veel ervaringen op.”

Ook Bjorn Koning, student Werktuigbouwkunde in Sneek, is blij met zijn deelname aan de zonnebootraces. “Toen ik de boot eenmaal op school zag staan, wilde ik lid worden van het team. Het begon met meehelpen, maar uiteindelijk ontwikkelde ik me tot schipper. Ik zie het als een hobby om hieraan mee te werken, niet als een verplichte opdracht. In de einduitslag zijn we vijfde geworden in de A-klasse.”

Trots
Willem van Dijk, Opleidingsmanager Techniek bij ROC Friese Poort Leeuwarden, is enthousiast over de resultaten van zijn studenten. “Dit is een geweldige prestatie. Het is mooi om te zien hoe zij zich inzetten voor innovatie en iets tot stand kunnen brengen door techniek. Ze zijn zó gedreven. Een jaar lang hebben ze zich ingezet voor hun doel, met een beker als resultaat. Fantastisch”, besluit Van Dijk.

Levensecht onderwijs
Deelname aan de Solar Sport One-races is een voorbeeld van levensecht onderwijs, één van de speerpunten van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. De studenten doen tijden dit traject brede praktijkervaring op, leren contacten te leggen met het bedrijfsleven en zijn hierdoor goed klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ook geven zij aan extra motivatie te halen uit deze vorm van hybride leren.

Bekijk hier de einduitslag van de Solar Sport One-races.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.