Medewerkers beheer en onderhoud Strukton Worksphere tijdens toolbox in Duurzaam Doen Huis

‘Ook in beheer en onderhoud krijgen onze medewerkers steeds meer te maken met duurzame technieken’, is de ervaring van Harry Hoff van Strukton Worksphere. ‘In deze toolbox meeting willen we naast veiligheid ook aandacht voor nieuwe duurzame technieken’. Donderdag 1 november 2018 kwamen ongeveer 20 medewerkers beheer en onderhoud van Strukton Worksphere bij elkaar voor de toolbox meeting in de Innovatiewerkplaats en het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Duurzame technieken
‘Van welke duurzame technieken wil je meer weten gezien je dagelijkse werkzaamheden’, is de vraag van Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan de medewerkers van Strukton. ‘Pak 3 gele post-it briefjes en plak deze op die duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis waarover je meer wilt weten’. De vraag van de medewerkers beheer en onderhoud gaat vooral uit naar warmtepompen en domotica. Deze technieken zijn nodig voor een fossielvrije wereld. ‘Het is mogelijk om samen met een fabrikant een eerste verdieping op een duurzame installatie in het Duurzaam Doen Huis te organiseren’. De vraag naar duurzame technieken vraagt continue bijscholing. Nederland loopt in dat opzicht achter ten opzichte van Engeland en Scandinavië. ‘Kies ervoor om continue te leren en pak die kans om nu de vakman van de toekomst te zijn. En neem contact op met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen voor de opleidingsmogelijkheden’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een technische praktijkomgeving voor studenten en bedrijven. ‘Zij werken altijd met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en domotica’, legt Roeland Westra uit. ‘We leren onze studenten welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energie neutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’ Verduurzaming bestaat uit een drietal stappen. De eerste stap is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van energie. Met als resultaat energiebesparing en het reduceren van CO2 uitstoot.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken de studenten van ROC Friese Poort aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, zo gaat Roeland Westra. Recente levensechte projecten zijn de waterstofauto, de solarboot en een tiny house . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus en de Frisian Eco Car. ‘In deze projecten maken de studenten van ROC Friese Poort de eerste stappen tot duurzame specialisten’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.