Kijkje in toekomstige bouwwereld tijdens Duurzame inspiratiedag in Leeuwarden

Vijftig eerstejaarsstudenten AOK, SMG, vakman bouw, scheepsinterieur en timmerman niveau 2 en 3 van ROC Friese Poort beleefden vrijdag 30 augustus een Duurzame inspiratiedag in Leeuwarden. Tijdens een bezoek aan opleidingsbedrijf Bouwmensen, geïnitieerd door Centrum Duurzaam, volgden de jongeren workshops over duurzame ontwikkelingen binnen de bouwbranche.

Bekijk een foto-impressie van de Duurzame inspiratiedag

Workshops
Om aan de slag te kunnen in de bouwwereld heeft een jongere verschillende vaardigheden nodig. Daarom bood deze Duurzame inspiratiedag een breed palet aan workshops. Zo volgden de studenten twee verplichte praktijklessen: Bouwloket en Ergonomie. Ook konden ze tweemaal een keuze maken uit het volgende aanbod workshops: Kozijnrenovatie, Inbraakbeveiliging, Veiligheid, Luchtdicht bouwen en Pluggen. ‘Het gaat hierbij om praktijklessen, gericht op de vakvaardigheden van de timmerman, meubelmaker en servicemedewerker gebouwen’, vertelt Germ Boersma, opleidingsmanager Bouw en Infra bij ROC Friese Poort. ‘Het geeft een kijkje in de trends binnen de bouwsector. Daarbij gaat het niet alleen om productie, maar juist ook om persoonlijke ontwikkeling, eigen veiligheid, maar ook moderne duurzame vooruitgang.’

Luchtdicht bouwen
De workshops waren afgestemd op het niveau en de belevingswereld van de studenten, aldus Boersma. ‘Tijdens de praktijkles Ergonomie leerden ze op verstandige wijze met zware materialen om te gaan. Hoe kun je veilig tillen, zonder dat het problemen voor je lijf oplevert? Veiligheid was ook een populaire workshop. Daarbij stond het voorkomen van ongelukken – een belangrijk punt binnen de bouw – centraal.’ Bovendien kwamen hedendaagse ontwikkelingen aan bod, zoals luchtdicht bouwen. ‘De energieprestaties van woningen moeten omhoog; een van de oplossingen daarvoor is luchtdicht bouwen. Door kieren en naden te dichten voorkom je ongewenste luchtstromen. Binnenkomende lucht hoeft daardoor in de winter niet steeds opnieuw opgewarmd – en in de zomer afgekoeld – te worden. Dit beperkt energieverlies in de woning.’

‘Deze samenwerking tussen Bouwmensen, Bouwloket en ROC Friese Poort Centrum Duurzaam leidt tot een hoger niveau van onze opleidingen. Je ziet dat de klassen weer voller raken; er is veel vraag naar timmermannen. Tijdens een duurzame inspiratiedag maken ze alvast kennis met belangrijke bouwconcepten’, stelt Boersma tevreden vast.

Levensecht onderwijs
Deze Duurzame inspiratiedag is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort helpt studenten met deze onderwijsinitiatieven aan praktijkervaringen, door samenwerkingen met het regionale bedrijfsleven aan te gaan. Hiermee stoomt de onderwijsinstelling haar leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.