Kappersbranche verkent duurzame mogelijkheden tijdens symposium ROC Friese Poort
ROC Friese Poort was op donderdag 3 oktober 2019 gastheer van het landelijke symposium Duurzaamheid in het kappersvak. Meerdere sprekers gingen in op de nieuwste ontwikkelingen binnen de branche, die nog flinke stappen kan zetten.
Bekijk een foto-impressie van het symposium
Plantaardig kleuren
Dianne te Mebel, eigenaar van een duurzame kapsalon in Amsterdam, nam de keynote-toespraak voor haar rekening. Haarkleuring met 100% natuurlijke producten behoort tot haar specialiteiten. ‘Plantaardig kleuren geeft het haar glans en kracht’, aldus Te Mebel. ‘Kappers zien deze producten ten onrechte als hobby van ‘alternatievelingen’. Ook bestaat de angst dat je het haar daarna nooit meer chemisch kunt kleuren.’ Niet is minder waar, aldus de duurzame kapster. ‘Dit kan wel degelijk. Wanneer mensen eenmaal plantaardig gewend zijn, willen ze niet meer terug!’ Om mensen thuis ook natuurlijke opties te bieden, ontwikkelde ze de natuurlijke lijn Henna Brownies: haarproducten, gemaakt van fairtrade grondstoffen, zoals cacaoboter, IJslands mos, etherische oliën en gemalen koffie. Goed voor consument én milieu, vindt Te Mebel.
Grootvervuilers
Ook Annie Kok, oprichter van Natuurpraktijk Haarvriendelijk, kwam aan het woord. Zij richt zich op het behandelen van hoofd en -huidproblemen, zoals psoriasis en een gevoelige of geïrriteerde hoofdhuid. Kok gebruikt natuurlijke haarverf en andere duurzame producten. De spreekster had enkele concrete voorstellen voor het mbo in petto. ‘Geef studenten de mogelijkheid om op school zelf afval te scheiden. Dit maakt hen bewuster van de impact die ze kunnen uitoefenen. Bied kappersstudenten verftubes aan in het kader van recycling of laat ze manieren bedenken om afvalstromen en energieverbruik te reduceren.’ Iets wat hard nodig is, vindt ook biologische kapper Samira Alic. ‘Wij zijn als kappersbranche grootvervuiler. Laten we hier samen iets aan doen.’
Centrum Duurzaam
Siska Kingma, opleidingsmanager Haarverzorging bij ROC Friese Poort, ziet het symposium als startschot voor meer activiteiten. ‘We geven dit symposium graag een vervolg in samenwerking met Centrum Duurzaam. Onze studenten bezoeken binnenkort het Duurzaam Doen Huis om kennis te maken met duurzaamheid. Door de studenten bewuster te maken, zet je een proces in gang dat vertaald kan worden richting het kappersvak.’ Studenten Lousia, Anja, Elisa en Aurora namen tijdens het symposium alvast een voorschot. ‘Gebruik in de kapsalon wegwerphanddoeken en bied biologische producten aan. Geef de consument opties, dan lossen we samen de problemen op’, zo vinden de studentes.