Elfwegentocht wint Galjaard-juryprijs 2018

De Elfwegentocht heeft op donderdag 1 november de Galjaard-juryprijs 2018 gewonnen tijdens de jaarlijkse Galjaarddag in Bussum. Deze prijs is een bekroning voor het beste communicatie-initiatief in de publieke sector. De jury verkoos de Elfwegentocht unaniem uit de vijf finalisten.

Het vermogen om een provincie in beweging te krijgen rondom een actueel thema als duurzaamheid was een belangrijke reden voor de bekroning, aldus de Galjaardjury. “De Elfwegentocht heeft lef getoond door het onmogelijke mogelijk te maken”, vindt juryvoorzitter Guido Rijnja. “Bovendien heeft het project de meest bijzondere verbindingen tot stand gebracht tussen mensen, bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen”.

Grootste project
De Elfwegentocht is het grootste project van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân tot nu toe. Van 1 t/m 14 juli reisde Fryslân twee weken fossielvrij zonder een druppel benzine of diesel. Vanaf de provinciegrenzen domineerden elektrische auto’s, groengasbussen, fietsen en andere duurzame vervoersmiddelen het straatbeeld. Op zaterdag 14 juli vond het slotstuk van het initiatief plaats: de grote Duurzame Parade over de Wâldwei, waarbij honderden fossielvrije voertuigen over, langs en boven de weg reden, voeren en vlogen. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

Reacties
Tsjeard Hofstra, projectleider van de Elfwegentocht, is zeer enthousiast over de trofee: “Het winnen van de Galjaardprijs 2018 is een geweldige beloning voor ons project. De Elfwegentocht heeft duurzaam vervoer nationaal in de schijnwerpers gezet en een enorme groep mensen gemobiliseerd. Fossielvrije mobiliteit is hiermee toegankelijker geworden voor het publiek. De Elfwegentocht heeft duurzaam vervoer op de kaart gezet!”

Bouwe de Boer, projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslan: “De Elfwegentocht is een bizar plan dat door de Friese jeugd is bedacht. Niemand dacht dat het kon, maar de Friezen hebben het tegendeel bewezen. Meer dan 100.000 Friezen hebben meegedaan; onze provincie zal nooit meer hetzelfde zijn. Op naar een nieuwe Elfwegentocht in 2020!”

Deelname
ROC Friese Poort nam als Freon fan Fossylfrij Fryslân ook deel aan de Elfwegentocht. Studenten en medewerkers probeerden van 1 t/m 14 juli zoveel mogelijk fossielvrij te reizen. Tijdens de afsluitende Duurzame Parade op zaterdag 14 juli reden de waterstofauto en Frisian Eco Car van ROC Friese Poort mee. Bovendien maakten derdejaarsstudenten werktuigbouwkunde in aanloop naar het evenement zogeheten CitySteps, duurzame vervoermiddelen voor korte afstand. Dit is een exponent van levensecht onderwijs, waarbij studenten in contact komen met opdrachtgevers en praktijkervaring opdoen.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.