Duurzame inspiratiedag in Leeuwarden voor studenten Bedrijfsadministrateur

Op woensdag 10 april 2019 bezochten 16 studenten Bedrijfsadministrateur van ROC Friese Poort-vestiging Sneek de Leeuwarder locatie van de onderwijsinstelling. Daar volgden zij tijdens een duurzame inspiratiedag de workshops 3D-printing en Hoe verduurzaam ik mijn woning?

Bekijk hier een foto-impressie van de duurzame inspiratiedag

Woningverduurzaming
De studenten volgden de workshop over woningverduurzaming bij Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. Hij liet de jongeren aan de hand van een case het Duurzaam Doen Huis ontdekken. Welke duurzame maatregelen leveren in hun eigen thuissituatie mooie resultaten op? Al snel begrepen de workshopdeelnemers dat het gebruik van led-verlichting een aantrekkelijke optie is. Ook het vervangen van – slecht isolerend – enkelglas is aan te bevelen. Bovendien maakten de jongeren kennis met duurzame technieken als warmtepompen, zonneboilers en een HRe-ketel. Aan het einde van de workshop maakten ze ten slotte een overzicht van alle geschikte verduurzamingsmaatregelen in hun leefsituatie.

3D-printing
Docent Dedmer Tuinstra liet de studenten een sleutelhanger maken tijdens de workshop 3D-printing. ‘We doorlopen het ontwerpproces stap-voor-stap met het computerprogramma Tinkercad. Iedereen kan zo eenvoudig een sleutelhanger maken. In veel sectoren biedt 3D-printing echter nog veel grotere mogelijkheden. Denk maar eens aan de medische sector of auto-industrie. Het aantal toepassingen zal de komende decennia alleen nog maar groeien.’ Na een leerzame sessie met Tinkercad en het daadwerkelijke 3D-printen, beschikten de jongeren over een zelfgemaakte sleutelhanger.

Ondernemend gedrag
Harry Werkman, docent Bedrijfseconomie bij ROC Friese Poort Sneek, was ook aanwezig tijdens de workshops. ‘Wij brengen onze studenten graag in aanraking met duurzaamheid. Dit gebeurt onder meer tijdens het keuzedeel Ondernemend gedrag. Daarbij moeten ze hun eigen huis proberen te verduurzamen. De workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning is hiervoor een mooie inleiding.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Hiermee vervult Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort studenten op tot duurzame vakmensen van de toekomst.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.