Duurzame excursie naar eiland Borkum voor studenten Middenkader engineering

Op maandag 8 april 2019 bezochten 34 eerstejaarsstudenten Middenkader engineering het Duitse eiland Borkum. Tijdens het bezoek leerden zij over een innovatieve wijze van energieopslag en -beheer.

Bekijk hier een foto-impressie van het bezoek

NETfficient
Het eiland in de Noordzee is partner van het NETfficient Project. Gedurende dit project wil men het aandeel hernieuwbare energie op Borkum verhogen en als voorbeeld dienen op het gebied van energieopslag en -beheertechnologie. Door slimme opslag en efficiënt netbeheer – duurzame energie wordt opgeslagen in het elektriciteitsnet van Borkum en op een later tijdstip gedistribueerd, wanneer er een energievraag voor is – bespaart men CO2-uitstoot én geld. Bij de gebruikte opslagtechnologieën gaat het onder meer om ultracapacitors, li-ion-batterijen, batterijen van Second Life elektrische voertuigen en waterstof. Via verschillende use-cases, zoals woningen, gebouwen en openbare verlichting, zal het project toepassingen in de echte omgeving demonstreren. NETfficient omvat onder meer een energiebeheersysteem en een hulpmiddel voor beheer en besluitvorming dat de integratie mogelijk maakt van opwekking, prognose en opslag van hernieuwbare energie in een slim netwerk. NETfficient geldt uiteindelijk als voorbeeld van een Smart Energy City, waar de belangrijkste use-cases kunnen worden ingezet in elke stad met soortgelijke ambities.

Duurzame energieprojecten
De studenten Middenkader engineering woonden als eerste kennismaking een presentatie bij over de theorie achter het NETfficient Project. Ook hoorden zij hoe de plannen werden gerealiseerd. Na een korte lunchpauze bezochten zij per fiets de vele technische duurzame energieprojecten op Borkum. Docente Franzis Pranger-Wiese toont zich enthousiast. ‘Het was een bijzondere, ‘levensechte’ leerervaring voor onze studenten. Bij deze spreek ik mijn bijzondere dank uit aan NETfficient, Stadtwerke Borkum, Olaf Look, Axel Held, Willem van Dijk en alle deelnemende docenten.’

Levensecht onderwijs
De duurzame excursie naar Borkum is een voorbeeld van levensecht onderwijs van ROC Friese Poort. Hierbij treden studenten buiten theoretische kaders en gaan zij op bezoek bij levensechte bedrijven of bedrijven en ervaren zo de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.