Duurzaam paradijs in 2030 binnen handbereik volgens Ruud Koornstra
‘We kunnen in het jaar 2030 in een duurzaam paradijs leven’, vertelt Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra. ‘Hoe? Door de Sustainable Development Goals van de VN te behalen.’ Op donderdag 5 maart 2020 verzorgde Koornstra een symposium over duurzaamheid in het kader van Skills The Finals. Ruim 70 aanwezigen woonden zijn verhaal in het Leeuwarder WTC Expo bij.
Bekijk een foto-impressie van het symposium
SDG-doelstellingen
Nederland vertolkt echter geen koplopersrol op het gebied van de SDG-doelstellingen, stelt Koornstra vast. ‘Terwijl we wel ongelooflijk ondernemend zijn en op wereldniveau over de meeste scholen per m2 beschikken. Ook zijn we talentvol en bezitten we het benodigde vernuft en geld. Een inhaalslag is kansrijk.’ De keynote-spreker ziet een zogenaamde ‘mission control’ voor zich, die onder meer vanuit het (v)mbo praktische oplossingen kan realiseren om duurzaamheid geheel anders aan te pakken dan voorheen.
Schone economie
Koornstra laat zich hierbij inspireren door de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, die in de jaren 60 vertelde een man naar de maan te willen brengen. ‘Hiervoor waren nieuwe technologieën noodzakelijk’, aldus de spreker. ‘In 1969 haalde hij zijn gelijk. Weet u overigens wat de gemiddelde leeftijd was van de control room die de maanreis in goede banen leidde? Slechts 26,3 jaar.’ Ditmaal staan we wederom voor een ingrijpende transitie waar jonge mensen het verschil kunnen maken. Nieuwe technieken kunnen deze verandering in een stroomversnelling brengen. Koornstra roept het publiek daarom op in actie te komen. ‘Wat gaat u doen? Nergens wat van vinden? Of dromen én aan de slag gaan? Ervoor zorgen dat we de beste worden van de wereld en als Nederland in 2030 vooroplopen qua schone economie. We hebben alles in huis om dit te realiseren!’
ROC Friese Poort
Na Ruud Koornstra kwamen ook Jaap van Bruggen (ROC Friese Poort) en Heleentje Swart (Circulair Friesland) aan het woord. Van Bruggen verwees naar het werk van John Kotter, emeritus hoogleraar Veranderingsmanagement aan de Universiteit van Harvard. ‘Volgens Kotter zijn twee zaken zeer belangrijk in de transitie naar een duurzame samenleving: urgentiebesef en samenwerking tussen partners. Alleen op deze manier kun je echt verandering teweeg brengen.’ Vervolgens ging Van Bruggen in op de duurzame ambities van ROC Friese Poort. De onderwijsinstelling mikt op CO2-neutraal onderwijs in 2030. Swart vertelde namens Circulair Friesland over het belang van de SDG-doelen en verwees onder meer naar Spark the Movement, een initiatief dat binnen het onderwijs duurzame projecten aanwakkert.