Duitse studenten ervaren werkwijze Centrum Duurzaam

‘Wij tonen jullie vandaag hoe we in Friesland met Nachhaltigkeit omgaan’, zegt docente Franzis Pranger-Wiese van ROC Friese Poort. Op maandag 25 maart 2019 bezochten 12 studenten van BBS Wittmund uit Duitsland het Centrum Duurzaam van de onderwijsinstelling. Hier kregen zij een rondleiding van docenten Mark Vos en Franzis Pranger-Wiese door het pand.

Bekijk hier een foto-impressie van de bijeenkomst

Rondleiding
De Duitse studenten houden zich bezig met elektronica en kunststofverwerking. Tijdens hun bezoek aan Leeuwarden zagen ze hoe de Nederlandse studenten te werk gaan. De docenten van ROC Friese Poort leidden de bezoekers langs de metaalwerkplaats, het elektrotechnieklokaal en de Innovatiewerkplaats. Bovendien bezochten de Duitsers het besturingstechnieklokaal (met veel aandacht voor de vernieuwde opleiding Smart Energy), de werkplaats van Mechatronica en het Duurzaam Doen Huis. Bij alle tussenstops vertelden Wiese en Vos kort wat de Nederlandse studenten leren en hoe het thema duurzaamheid (Nachhaltigkeit) in de lesstof is verwerkt.

Vliegbasis Leeuwarden
Eerder op de dag waren de kunststof-techniekstudenten langs geweest bij het bedrijf Essentra in Buitenpost. Na een lunch in de kantine van ROC Friese Poort-vestiging Anne Wadmanwei brachten de Duitsers nog een bezoek aan Vliegbasis Leeuwarden. Hier maakten ze een informatieve tour over het militaire complex.

Innovatiewerkplaats
De Innovatiewerkplaats van Centrum Duurzaam is een belangrijke locatie voor levensecht onderwijs. ‘Hier werken de studenten van ROC Friese Poort aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, aldus Roeland Westra. Recente projecten zijn de waterstofauto, solarboot en een Tiny house. Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus en de Frisian Eco Car. ‘Tijdens deze projecten ontwikkelen de studenten van ROC Friese Poort zich tot duurzame specialisten’.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.