BBL’ers Timmerman leren over woningverduurzaming in Duurzaam Doen Huis

‘Woningverduurzaming staat tegenwoordig flink in de belangstelling’, zegt Durk Reitsma, docent Installatietechniek bij ROC Friese Poort. ‘Vandaag leren jullie welke maatregelen hiervoor in aanmerking komen.’ Op woensdag 20 maart 2019 volgden 30 BBL’ers (allround) Timmerman de workshop Hoe verduurzaam ik mijn woning? in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam.

Bekijk hier een foto-impressie van het bezoek

Trias Energetica
‘De Trias Energetica is een hulpmiddel bij het verduurzamen van gebouwen’, steekt Durk Reitsma van wal. ‘Dit systeem bestaat uit drie stappen: het minimaliseren van energieverbruik (isoleren, warmteterugwinning), het gebruik van duurzame energieopwekking (warmtepomp, zonnepanelen) en, indien noodzakelijk, het efficiënte gebruik van fossiele brandstoffen.’

Case
De studenten gingen na de uitleg van Durk aan de slag met een case. Dit voorbeeld betreft een twee-onder-een-kapwoning uit 1983 met energielabel C. De matig geïsoleerde woning maakt gebruik van een HR ketel. De ramen bij de onderverdieping zijn van dubbelglas,  de ruiten bij de bovenverdieping van enkelglas. Aan de workshopdeelnemers de taak betaalbare verduurzamingsmaatregelen voor deze woning te kiezen. Hiervoor stonden de 22 duurzame installaties in het Duurzaam Doen Huis hun ter beschikking. Door bij alle duurzame installaties, zoals een warmtepomp, Passief Huis Toestel of zonneboiler, nauwgezet de kosten en functie te noteren, konden zij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor de case. Voor hun keuzepakket stond hen een fictief budget van 20.000 euro ter beschikking.

Dak-, vloer- en wandisolatie waren veelgekozen maatregelen. Ook het gebruik van led-verlichting, een zogenaamde quick-win, was volgens de studenten betaalbaar en relevant. Andere deelnemers kozen voor zonnepanelen en douche warmteterugwinning. In het laatste geval zorgt de warmte van wegstromend douchewater voor de opwarming van het koude aangevoerde water. De ketel hoeft hierdoor minder energie te verbruiken.

Enthousiasme
Winny van Ekeris, docent (werktuig)bouw bij ROC Friese Poort, is tevreden over de inzet van de BBL’ers. ‘Tijdens de berekeningen waren ze enthousiast bezig. Ook toonden de BBL’ers zich verrast over de kostenbesparingen die enkele maatregelen opleverden. Leuk om ze zo bezig te zien.’

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.