18 september 2019: Informatieplicht energiebesparing: wat betekent deze wet voor bedrijven

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, Energie Inspectie, Techniek Nederland, OTIB en Bedrijfsopleidingen nodigen u graag uit voor een DuurzaamDoen Lunchlezing op WOENSDAG 18 september 2019: Informatieplicht energiebesparing: wat betekent deze wet voor bedrijven.

Oprichter en eigenaar Martijn van der Harst van Energie Inspectie geeft antwoord op onderstaande vragen: Wat betekent de informatieplicht energiebesparing precies? Waarom zijn er na de deadline nog steeds bedrijven die zich niet gemeld hebben? En waarom is deze plicht geen negatieve ontwikkeling voor bedrijven. Martijn breekt deze nieuwe en soms ingewikkelde, wettelijke verplichting op in heldere taal.

Wat is de Informatieplicht energiebesparing
In 2019 is de informatieplicht ingevoerd. De energiebesparingsplicht bestond al, maar sinds dit jaar zijn bedrijven die onder deze wet vallen, ook verplicht om melding te maken van genomen energiebesparende maatregelen. Deze nieuwe ‘energie-aangifte’ heet officieel de informatieplicht energiebesparing en valt onder de Wet milieubeheer.

Erkende Maatregelen Lijst
Volgens de Energiebesparingsplicht, moeten bedrijven energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Welke maatregelen dit zijn is opgesteld op de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Er zijn negentien bedrijfstakken waar een specifieke erkende maatregelenlijst voor gemaakt is.

Wat betekent dit voor bedrijven
Niet ieder bedrijf valt onder de informatieplicht energiebesparing. De plicht is bedoeld voor bedrijven, instellingen, huurders of verhuurders van een bedrijfspand met een verbruik van meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas. Een wettelijke verplichting voelt niet fijn. Maar om een leefbaar klimaat te behouden is de energietransitie noodzakelijk. De Energiebesparingsplicht is niet alleen een stok achter de deur om verduurzaming af te dwingen. Het biedt ondernemers een prettig voordeel: gegarandeerd kosten besparen op energieverbruik.

Energie-audit (EED)
Een deel van de bedrijven die onder de informatieplicht vallen, moeten ook voldoen aan de Energy Efficiency Directive (EED). De energie-audit is verplicht voor grote ondernemingen die meer dan 250 medewerkers of een omzet van meer dan €50.000.000 hebben. Deze ondernemingen hebben voor de informatieplicht uitstel gekregen tot december. De EED moet leiden tot een lijst met maatregelen voor gebouwen en mobiliteit met als doel energiebesparing en verduurzaming.

Programma
11.45 uur Inloop met een broodje
12.15 uur Welkom door Roeland Westra, Projectleider ROC Friese Poort Centrum Duurzaam
12.25 uur Martijn van der Harst, Energie Inspectie
12.50 uur Ervaringsdeskundige vanuit de markt
13.05 uur Ruimte voor vragen
13.15 uur Afronding en Conferentieruimte (0.25) verlaten.

Napraten kan in het Atrium.

Interesse

    Bedrijfsnaam (verplicht)

    Naam (verplicht)

    Functie (verplicht)

    Telefoonnummer (verplicht)

    Emailadres (verplicht)

    Aantal personen (verplicht)

    Over de auteur

    Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

    Gerelateerde berichten

    Comments are closed.