DINSDAG 26 maart 2019: Waterstof, de sleutel voor de energietransitie

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, Techniek Nederland, OTIB, Bedrijfsopleidingen en Installatiewerk Noord nodigen u graag uit voor een Duurzaam Doen Lunchlezing op DINSDAG 26 maart 2019: Waterstof, de sleutel voor de energietransitie.

Waterstofketel is een van de schakels in de energietransitie
Remeha gelooft niet in één oplossing voor de energietransitie. Volgens Marco Bijkerk, Innovatiemanager bij Remeha, is waterstof een antwoord. Niet ‘het enige’ antwoord. “We hebben alle opties nodig, en dat noemen we de energiemix. Vooral voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn.’’ Er leiden meer wegen naar duurzaamheid.

Fryslân, lân fan wetter
Historisch hebben we in Fryslân iets met water of het nu in vloeibare staat of bevroren is, beide keren weten we er iets van te maken. We staan aan de vooravond om ook de gas variant tot een speerpunt voor Fryslân te maken. De ontwikkelingen van waterstoftoepassing gaan momenteel snel of je het nu hebt over de mobiliteit of bebouwde omgeving. Waterstof is niet meer weg te denken uit de Energietransitie waar we nog maar net aan zijn begonnen. En Tieluk in Leeuwarden past momenteel waterstof toe in de bebouwde omgeving in Friesland.

De Duurzaamheiddoelen kunnen alleen maar gehaald worden als zowel de techniek als ook de mens er klaar voor zijn. De waterstoftechniek is al behoorlijk volwassen en het onderwijs zorgt er voor dat de mens ook tijdig mee op kan schalen. Als iedereen op het juiste moment de stap voorwaarts maakt hebben we als Fryslân er weer een unieke positie erbij.

Ad van Wijk
In 1874 schreef Jules Verne in zijn boek ‘The Mysterious Island’ het al. “Ja mijn vrienden, ik ben er van overtuigd dat water op een dag als brandstof zal worden gebruikt en dat waterstof(…) een onuitputtelijke bron van warmte en licht zal vormen!” Hij was een visionair en krijgt het nu toch bij het rechte eind. Maar waarom nu pas, welke rol gaat waterstof dan spelen in een duurzaam energiesysteem en waar gaan we dan waterstof allemaal voor gebruiken? Dat vertelt Prof. dr. Ad van Wijk u op dinsdag 26 maart.

Programma
11.45 uur inloop met een broodje
12.15 uur welkom door Roeland Westra
12.25 uur Marco Bijkerk van Remeha over de nieuwe waterstofketel
12.45 uur Frank Turksma van Tieluk over waterstof in Friesland
13.05 uur Ad van Wijk over de waterstofvisie voor Nederland
13.25 uur ruimte voor vragen
13.30 uur afronding

De lezing vindt plaats op DINSDAG 26 maart 2019 van 12.15 uur tot 13.30 uur
aan de Anne Wadmanwei 6, 8915 BD EJ Leeuwarden
Inloop met een broodje vanaf 11.45 uur

Wegens overweldigende belangstelling is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze DuurzaamDoen Lunchlezing.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.