Zorgrobot Bijke fysiek uitgewerkt door studenten ROC Friese Poort

‘Onze opdracht was het maken van een zorgrobot in opdracht van Kennislab Noordoost Friesland’, vertelt Eelse Weidenaar, student van ROC Friese Poort. ‘Een kunstmatige, intelligente en aaibare robot met het uiterlijk van een Friese stabijhond, genaamd Bijke’, vult Harm van der Meer , student van ROC Friese Poort, aan. Vrijdag 6 juli 2018 presenteerden de studenten het eerste fysieke ontwerp van de zorgrobot Bijke als praktijkvoorbeeld van zorginnovatie.

Klik hier voor de presentatie zorgrobot Bijke

Creathon Regiozorg 4.0 als inspiratie

De Creathon Regiozorg 4.0 leverde eind 2017 een aantal verfrissende ideeën op, legt Ben Jansen van Kennislab Noordoost Friesland uit. Eén van de plannen is Stabij Bijke. ‘Het idee is om de zorg in Noordoost Fryslân te laten verzorgen door Bijke, de digitale Sta(U)Bij hond’. Bijke is een (kunstmatig) intelligente, aaibare robot met het uiterlijk van een (Friese stabij) hond. Bijke maakt de voordelen van de digitale wereld op een aantrekkelijke, laagdrempelige en intuïtieve wijze toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking. ‘Door de modulaire opbouw is Bijke gemakkelijk uit te breiden  met nieuwe functies, naarmate ook de ontwikkelingen verder gaan. We ontwikkelen Bijke in een samenwerking tussen onderwijs (ROC Friese Poort)  en bedrijfsleven. We vinden het belangrijk dat studenten werken aan concrete uitdagingen uit het werkveld’.

Zorgrobot Bijke

Bijke helpt als zorgrobot haar baasje met  zelfregie, bewuster en gezonder te leven, meer te bewegen en meer verbindingen te leggen met familie, vrienden en omgeving. ‘Bijke is er vooral voor mensen die zorg nodig hebben zoals bejaarden en gehandicapten’, licht Pieter Rozema student van ROC Friese Poort toe. Zorgrobot Bijke praat de taal van de cliënt en vraagt hoe het met de cliënt gaat, speelt pelletjes met de cliënt en schakelt hulp in wanneer dat nodig is. Het is de bedoeling dat Bijke Fries spreekt, vult Ben Jansen aan.

Levensecht projectonderwijs

‘Project zorgrobot Bijke is een van de levensechte projecten die studenten bij ROC Friese Poort uitvoeren, aldus Siebren Brouwen van ROC Friese Poort. ‘We noemen dat levensecht onderwijs’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. Zo hebben de studenten de eisen (lopen, kwispelen en kop heen en weer bewegen) en wensen (realistisch uiterlijk en achter je aan kunnen lopen) vertaald naar een 3D ontwerp. Arduino Mega is gebruikt voor het aansturen van de motoren. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.  Bijke is nu fysiek uitgewerkt en de volgende stap is om Bijke te programmeren om te lopen, te kwispelen en te zitten. Zorginstellingen in Noordoost Friesland willen Bijke graag inzetten als zorgrobot voor hun clienten.

Bekijk hier de vlog van de studenten van het zorgrobot project

 

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.