Zonnepont Harlingen op Boot Holland 2017

‘Met het bouwen van de zonnepont als project leren wij de echte kneepjes van het vak’, vertelt Tim Mijlhoff, student maritieme techniek ROC Friese Poort Sneek. ‘Op Boot Holland willen we graag laten zien hoe ver we zijn met de zonnepont’, vullen Harmen Last en Jan Willem de Leeuw, ook studenten maritieme techniek Sneek, aan. Boot Holland is de aftrap van het watersportseizoen. Het is een gezellige, inspirerende en nieuwswaardige internationale botenbeurs in Leeuwarden. Naast de zonnepont werken studenten maritieme techniek van ROC Friese Poort Sneek aan de sinnefugel, underweis en de Mien Skip.

Klik door voor een impressie van zonnepont Harlingen op Boot Holland

Zonnepont Harlingen
‘In dit duurzame project werkt ROC Friese Poort samen met meerdere bedrijven uit Friesland waaronder Arend Lambrechtsen uit Sneek (ontwerp), De Stille Boot, Snijtech, Henk Jukkema (aandrijving) en KBMF uit Sint Annaparochie’, zegt Meinte Visser, opleidingsmanager Maritiem ROC Friese Poort Sneek. . Met een lengte van 8,5 m en een breedte van 3,1 m is er plaats voor maximaal 12 passagiers. De zonnepont is gemaakt van 5 mm zeewaterbestendig aluminium.

Duurzame technieken
Twaalf Solar Frontier thin film zonnepanelen voeden een 608 kg wegend vol-tractie accupakket die de stroom leveren voor 2 Torqeedo 4.0 kW podmotoren. Deze motoren zijn uitgerust met schroeven die een hoog rendement hebben bij lage toeren. De 2 podmotoren staan op hartlijn schip, onder de boeg en onder het achterschip en sturen gekoppeld tegengesteld met een maximale stuuruitslag van 90o. voor- en achteruit en de hoeveelheid stuwkracht zijn per motor regelbaar. De kiel is niet geballast en dient om zijdelings wegdrijven bij zijwind te voorkomen. Deze configuratie verleent de pont uitzonderlijke manoeuvreereigenschappen zonder boegschroef. tegen een zo laag mogelijk stroomverbruik. ‘Onze maritieme techniek studenten bouwen de Zonnepont nu af in de innovatiewerkplaats bij Centrum Duurzaam, legt Hette van der Meer, docent maritieme techniek ROC Friese Poort Sneek uit

Nautische boulevard Harlingen
De zonnepont hoopt een katalysator te zijn in de ontwikkeling van de Willemskade/-haven tot een nautische boulevard die voor Harlingers en toeristen een interessante plek is om regelmatig te bezoeken. De pont vaart in de zeehaven van de Willemskade naar de Zuiderpier – waar veel wandelmogelijkheden zijn – en naar de Sassteiger, vlakbij Station Harlingen Haven, dagelijks van eind april tot eind september. Bij elke aanlegplaats wappert een pontvlag en hangt een routebord met het GSM-nummer van de pont.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.