Workshop voor bouwstudenten Friesland College in Duurzaam Doen Huis

‘Onze studenten denken momenteel na over een nieuwe functie van een bestaand pand in Leeuwarden’, vertelt Jan Thieme, docent van het Friesland College. ‘Waarbij ze natuurlijk ook kijken naar duurzame technieken’’, vult Jan Harmen Witteveen, docent Friesland College, aan. Maandag 29 mei 2017 volgden 16 bouwstudenten van het Friesland College de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn pand?’ in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam. Een levensechte leeractiviteit in het kader van Energy College.

Klik door voor een foto impressie van de workshop in het Duurzaam Doen Huis

‘Hoe verduurzaam ik mijn pand?
‘Duurzaamheid begint bij jezelf. Welke duurzame keuzes maak jij?’, zo prikkelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam de studenten. ‘Julie gaan zelf keuzes maken in nieuwe duurzame technieken om het pand in Leeuwarden te verduurzamen’, legt Durk Reitsma, docent ROC Friese Poort, uit. ‘Kijk naar de investering, de energiebesparing en de CO2 uitstoot per duurzame installatie. En ontdek welke keuzes in duurzame technieken nodig zijn om te komen tot energieneutraal of nul op de meter’. Een aantal duurzame technieken zijn douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast zijn er bouwkundige maatregelen waaronder vloer-, wand- en dakisolatie. Met een warmtebeeldcamera is het mogelijk om de bouwkundige schil van gebouwen te inspecteren. Deze praktische workshop is een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Energie Advies en Oldenboom Meinesz.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. ‘Onze studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Durk Reitsma. ‘Ook ontdekken studenten en bedrijven in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden en winkels te verduurzamen. Hiermee spelen we in op de duurzame ambities van Nederland’. Vanaf 2020 bouwt Nederland namelijk volgens de BENG maatregel: bijna energie neutraal gebouwd. In 2018 geldt dit al voor overheidsgebouwen.

Energy College
Het Energy College biedt MBO studenten de mogelijkheid om een regionaal energieprogramma in Friesland, Groningen en Drenthe te volgen, Daarbij delen de ROC’s kennis en maken ze gebruik van elkaars faciliteiten. Energy College, onderdeel van de Energy Academy Europe, is een samenwerking tussen 7 noordelijke ROC’s en AOC’s, noordelijke overheden en het bedrijfsleven. Doel is om dé innovatieve energieprofessional van morgen op te leiden die kan omgaan met duurzame energie.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.