Vmbo-leerlingen ontwerpen duurzaam e-bikestation tijdens Challenge Drachten

‘Mbo-studenten van ROC Friese Poort werken vandaag samen met vmbo-leerlingen van de Burgemeester Harmsma School’, vertelt Christiaan Stavorinus, opleidingsmanager ROC Friese Poort Bouw en Infra. ‘Deze wisselwerking leidt ongetwijfeld tot verrassende inzichten.’ Op vrijdag 8 februari 2019 bezochten 19 vmbo-leerlingen de vestiging Drachten van ROC Friese Poort. Daar namen zij deel aan een Challenge om een duurzaam e-bikelaadstation te ontwerpen.

Bekijk hier een foto-impressie van de Challenge

E-bikelaadstation
De jonge ontwerpers dienden een duurzame locatie te bedenken met oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook moest er in het ontwerp ruimte overblijven om het e-bikestation op een later tijdstip uit te breiden. De Challenge vond plaats in samenwerking met FryskLab, het mobiele fabrication laboratory van Bibliotheekservice Fryslân. ‘De Friese bibliotheken vinden dat je kennis uit boeken kunt halen, maar ook zelf kunt verzamelen door bezig te zijn met je handen’, aldus Bertus Douwes, projectleider bij de organisatie. ‘Vandaag brengen we deze visie in de praktijk.’

Design thinking
Met behulp van Design thinking, een methode om innovatie ideeën te bedenken, gingen de leerlingen aan de slag. Zij kozen – bijgestaan door enkele studenten van ROC Friese Poort – voor gevarieerde ontwerpen. De duurzame eis kwam hierin prominent naar voren. Zo gebruikten zij zonnepanelen op het dak om stroom op te wekken en windmolens, voor momenten dat de zon afwezig is. Ook gebruikten de leerlingen het duurzame plexiglas in plaats van normaal glas. Bovendien werd het e-bikestation in sommige ontwerpen een onderdeel van de omgeving. Het dak werd daarbij ondersteund door een boom en boomschors dekte de zijkanten van het station af. Tot slot dachten de leerlingen ook aan praktische zaken. Zo stelden zij het gebruik van stoplichten voor die met verschillende kleuren aangeven of een laadplek vrij is. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de Burgemeester Harmsma School, bouwbedrijf Van Wijnen en ROC Friese Poort beoordeelden vervolgens de plannen.

Wisselwerking
Christiaan Stavorinus genoot van de samenwerking tussen de mbo- en vmbo-leerlingen. ‘Dit is geweldig om te zien. De ontwerpen kwamen voort uit hun eigen ideeën, zonder het gebruik van internet. De vmbo-leerlingen krijgen zo een mooi inkijkje in het mbo. Bovendien merken ze dat techniek niet alleen een beroep is waarbij je buiten werkt en vies wordt. Er zitten ook onderwerpen als duurzaamheid en circulariteit in verweven.’

Levensecht onderwijs
Deze Challenge bij ROC Friese Poort is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam. Tijdens een levensecht leertraject doen studenten praktische ervaringen op en ontwikkelen zij zich tot vakmensen van de toekomst. Ook verbindt ROC Friese Poort op deze manier het mbo- en vmbo-onderwijs in de regio.

Bekijk hieronder de opdracht voor het e-bikelaadstation voor de vmbo-leerlingen:

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.