Toolbox meeting Strukton Worksphere in Duurzaam Doen Huis

‘Project specifieke instructie verbetert de veiligheid op de bouwplaats’, zo opent Theunis Talstra van Strukton Worksphere de toolbox meeting. ‘Naast veiligheid willen we onze (service) monteurs triggeren op duurzaamheid’, vult Luc Holwerda van Strukton Worksphere aan. ‘Onze klanten vragen voor bestaande panden meer en meer naar duurzame alternatieven bij vervanging’. Donderdag 19 juli 2018 kwamen ongeveer 25 (service)monteurs bij elkaar voor de toolbox meeting in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Duurzame alternatieven
‘Het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam is een soort speeltuin voor (service) monteurs’ , zo schetst Roeland Westra van Centrum Duurzaam het Duurzaam Doen Huis. ‘Een fossielvrije wereld vraagt het toepassen van andere technieken’. Deze veranderende vraag vraagt meer kennis van (service) monteurs op het gebied van technisch vakmanschap naast sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag. En dat betekent meer bij- en nascholing gedurende het werkzame leven. Nederland loopt in dat opzicht achter ten opzichte van Engeland en Scandinavië. ‘Kies ervoor om continue te leren en pak die kans om nu de vakman van de toekomst te zijn. En neem contact op met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen voor de opleidingsmogelijkheden’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een technische praktijkomgeving voor studenten en bedrijven. ‘Zij werken altijd met de nieuwste technische opstellingen van 22 fabrikanten uit Nederland op het gebied van installatietechniek, elektrotechniek en domotica’, legt Roeland Westra uit. ‘We leren onze studenten welke stappen nodig zijn om in de woningbouw en kleine utiliteit te komen tot energie neutraal, klimaatneutraal of CO2-neutraal’ Verduurzaming bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het energiezuinig maken van installaties. De tweede stap is het opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en biomassa. En stap drie is het opslaan van energie. Met als resultaat energiebesparing en het reduceren van CO2 uitstoot.

Innovatiewerkplaats
‘In de innovatiewerkplaats werken de studenten van ROC Friese Poort aan levensechte opdrachten van het bedrijfsleven’, zo gaat Roeland Westra. Recente levensechte projecten zijn de waterstofauto, de solarboot en een tiny house . Andere voorbeelden van innovatieprojecten zijn de ECOkubus en de Frisian Eco Car. ‘In deze projecten maken de studenten van ROC Friese Poort de eerste stappen tot duurzame specialisten’.

Duurzaam Doen Lezingen
‘Wij organiseren elke maand een Duurzaam Doen Lezing over een actueel duurzaam thema’, zegt Roeland Westra. Tijdens deze bijeenkomsten komen studenten, docenten en het bedrijfsleven bij elkaar om kennis met elkaar te delen. De lezingen worden georganiseerd door ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, Installatiewerk Noord, Uneto VNI en Otib.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.