Techniekonderwijs ROC Friese Poort in Leeuwarden trekt veel bezoekers

Vrijdag 29 januari en zaterdag 30 januari 2016  bezochten veel VMBO leerlingen met hun ouders de open dagen van de MBO scholen in Friesland. Op de Anne Wadmanwei in Leeuwarden maakten zo’n 1200 mensen persoonlijk kennis met de technische opleidingen van ROC Friese Poort. ‘Leuk die gesprekken met studenten, docenten en bedrijven ’, is de reactie van een van de ouders na het volgen van een lezing. Naast Leeuwarden verzorgt ROC Friese Poort ook technisch beroepsonderwijs in Drachten, Emmeloord en Sneek.

Klik door voor de foto impressie van de Open Dagen 2016

Techniek
‘Met een TL opleiding is het mogelijk om te starten met een MKE beroepsopleiding’, vertelt Willem van Dijk, opleidingsmanager techniek. ‘MKE staat voor middenkader engineering waarbij je na een jaar kunt kiezen voor werktuigbouw, elektrotechniek, mechatronica of installatietechniek. Natuurlijk kun je ook instromen als vakman op niveau 2 of 3.’

Bouw
Bij de opleiding bouw was het mogelijk om zelf een houten stoel te maken.’ In een half uur tijd maak je niet alleen een stoel maar loop je ook alle stappen van het bouwproces door’, zegt Christiaan Stavorinus, docent bouw, lachend. In een lezing geeft Reinier Bron van Jorritsma Bouw aan dat er in de komende jaren veel vraag is naar architecten, constructeurs en engineers.

Klik door voor de presentatie van Jorritsma Bouw

ICT
Techniek en bouw zonder ICT is ondenkbaar. Bijna elke technische installatie heeft tegenwoordig een eigen IP adres. Dit betekent dat er mensen nodig zijn die ervoor zorgen dat computers en installaties met elkaar kunnen praten. ‘Dit leer je als applicatieprogrammeur’, zo licht Otto Touwen, opleidingsmanager ICT, toe.

Duurzaam
In elk vakgebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Duurzame technieken zichtbaar maken in samenwerking met bedrijven voor de opleidingen techniek, bouw en ICT . Dat is de onderscheidende rol van Centrum Duurzaam’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. Zo werken studenten in het Duurzaam Doen Huis altijd met de nieuwste duurzame technieken. Tijdens een Duurzaam Doen Lezing krijgen de studenten zicht op de laatste duurzame stand van zaken.Studenten werken samen met bedrijven in de innovatiewerkplaats aan duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de solarboot en de Frisian Eco Car. Ook met technieken zoals bijvoorbeeld 3D printen (smart sustainability) doen studenten ervaring op in het 3D printlab.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.