Techniek Tastbaar enthousiasmeert VMBO leerlingen

Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Toch blijkt het erg lastig voor de bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongs af aan veel te weinig in aanraking met techniek en kiezen te weinig voor een technische opleiding. Vrijdag 3 november 2017 kwamen bijna 1600 belangstellenden, leerlingen met hun ouders,  naar Techniek Tastbaar bij CSG Liudger in Drachten.

Techniek is overal
Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee en een biologisch zuivelbedrijf of bijvoorbeeld het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig. Wie kiest voor een loopbaan in de techniek heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden en kan rekenen op een mooi startsalaris. Maar hoe kun je jongeren enthousiasmeren voor de techniek? De TechNetkring Drachten, een samenwerkingsverband van scholen en ondernemers heeft de handen ineen geslagen, want ondanks deze positieve berichten is het beeld dat leerlingen hebben van techniek beperkt. Projectleider John van Mierlo zegt: “We willen als ondernemers en docenten de leerlingen inzicht geven in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Door het te ervaren kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is”.

De breedte van techniek
Ongeveer 26 technische ondernemers uit de regio lieten zien wie ze zijn en wat ze doen zodat de leerlingen techniek zelf kunnen ervaren. De deelnemende bedrijven komen uit verschillende branches en geven hiermee een breed beeld van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, waterschap, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw, woningbouw en techniek in de zorg. De bedrijven komen dus letterlijk naar de leerlingen toe.

Achtergrond
Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op mbo-niveau blijft goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.