Tear down lab over elektronisch afval voor studenten Middenkader Engineering

Hoe ga je om met huisafval? En dan vooral met elektronisch afval?’ Studenten nemen zelf elektronisch afval mee om te demonteren zodat ze deze vragen kunnen beantwoorden’, licht Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort, toe. ‘Zo ontdekken ze zelf wat huisafval te maken heeft met duurzaamheid’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, aan. In het kader van het keuzedeel duurzaamheid in beroep namen 24 studenten Middenkader Engineering deel aan het tear down lab. Een demontage workshop met een afsluitende excursie bij Waldskroat (elektronica) Handelsonderneming Reitsma BV (ijzer en metaal) in Kootstertille.

Klik door en beleef zelf de demontage workshop en de excursie bij Waldskroat in Kootstertille

Wat is circulaire economie?
‘Een circulaire economie onttrekt slechts één keer grondstoffen aan de omgeving voor het maken van producten. Deze grondstoffen gebruiken we vervolgens steeds opnieuw’, legt Durk Reitsma, docent van ROC Friese Poort, uit, ‘Dat betekent dat grondstoffen hun waarde behouden en dat afval niet meer bestaat’. Deze nieuwe economie is noodzakelijk om de milieubelasting te verminderen en omdat de materialen schaars zijn.

Elektronisch afval: E-waste
Elke dag gebruiken we elektrische apparaten. Zowel thuis als op school als op het werk. Alles met een stekker, batterij of accu is een elektrisch apparaat . ‘Denk maar eens aan smartphones, tablets, laptops, computermuis, afstandsbediening, wasmachine en de elektrische tandenborstel’. De studenten ontdekten in de afgelopen weken hoe de verschillende elektrische apparaten zijn gemaakt en uit welke onderdelen ze bestaan. ‘Van groot belang is of deze apparaten demontabel zijn om recycling mogelijk te maken’. Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, is wereldwijd een groot probleem. ‘Elk jaar genereren we meer dan 30 tot 50 miljoen ton elektronisch afval’. Oude elektrische apparaten bevatten nog veel onderdelen die bruikbaar zijn. ‘Gooi oude elektrische apparaten daarom niet weg maar lever ze apart in’. De studenten scheidden het elektronisch afval in verschillende soorten materialen die herbruikbaar zijn voor nieuwe producten.

Excursie Waldskroat Kootstertille
‘Wij zijn gespecialiseerd in het scheiden van printplaten, computers en diverse elektronica’, vertelt Binne Reitsma van Waldskroat in Kootstertille. Deze elektrische apparaten bestaan uit herbruikbare materialen zoals ijzer, koper, aluminium, glas, kunststof, tin, zilver en goud. ‘Aluminium is 100% recyclebaar. Maar een lithium batterij is het meest milieu onvriendelijke materiaal. Er is (nog) geen methode om dit materiaal te recyclen’. De studenten boden Waldskroat het elektronisch afval aan in losse componenten om her te gebruiken.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.