Team Skipper Leeuwarden haalt 3e prijs Solar Sport One Purmerend met nieuwe solarboot

‘Afgelopen schooljaar hebben onze studenten gewerkt aan een nieuwe solarboot’, vertelt Gerk Postema van ROC Friese Poort. ‘Een van de technische uitdagingen was het in eigen beheer engineeren van de aandrijving van de solarboot’, vult Djurre Visser,3e jaars student Monteur Mechatronica van ROC Friese Poort, namens team Skipper aan. ‘Dat geeft veel vertrouwen voor de komende solarraces in Groningen, Leeuwarden en Moncaco’. De solarboten van Drachten en Sneek behaalden respectievelijk een 5e en 6e plaats.

Klik door voor een foto impressie van het vertrek van team Skipper van Leeuwarden naar Purmerend

Solar Sport One Purmerend
De solarrace in Purmerend is een tweedaags evenement met een parcours van 48 km en 26 km, een top speed contest en een slalom. ‘Door de vakkundigheid van onze skipper en door de stabiliteit onze solarboot waren we zelfs 2e op de slalom’, laat Dirk Jelmer Bijlsma, 3e jaars student middenkader engineering van ROC Friese Poort, enthousiast weten.

Nieuwe solarboot
De nieuwe boot is voor 100% gemaakt van carbon. ‘Qua gewicht is onze nieuwe boot dan ook een stuk lichter dan de oude’, legt Koen Balt, 3e jaars student Middenkader Engineering van ROC Friese Poort, uit. ‘Ook de eigen gelamineerde zonnepanelen maken dat onze nieuwe solarboot nog geen 70 kg weegt’. Daarnaast zorgen de zonnepanelen voor een hogere energie opbrengst. Team Skipper bestaat uit studenten van de opleiding Middenkader Engineering 3e jaar: Dirk Jelmer Bijlsma, Joost de Jong, Koen Balt en Andele Hellema en de opleiding Monteur Mechatronica 2e jaar Dirk Edwin Bijlsma en 3e jaars Djurre Visser.

Levensecht onderwijs
‘Onze solarboten zijn voorbeelden van levensecht onderwijs’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam uit. ‘Met levensecht onderwijs werken studenten en bedrijven projectmatig samen aan levensechte projecten zoals onze solarboten in Leeuwarden, Drachten en Sneek. Niet alleen het projectmatiig werken maar vooral de races in Purmerend, Groningen, Leeuwarden en Monaco zijn leerervaringen om nooit te vergeten’. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.