Studentenontwerp voor Lyts Húske finalist STAR Awards

Studenten Bouw en Infra van ROC Friese Poort-vestiging Emmeloord zijn finalist bij de STAR Awards 2019. Raoul van den Born, Roos Wilke, Luuk Veendrick en Erik Heldoorn dingen dan mee naar de bekroning Uitstekend project. Met hun ontwerp voor een duurzaam Lyts Húske wisten zij de stemmers te overtuigen van hun kwaliteiten.

Lyts Húske
Tachtig eerstejaars Bouw en Infra studenten van alle 4 vestigingen van ROC Friese Poort startten het studiejaar 2018 – 2019 met een duurzame Challenge. In dit kader dienden zij een moderne trekkershut te ontwerpen, die voldeed aan de eisen van opdrachtgever Stichting Wetterwâlden Bûtenfjild. De jury beoordeelde de ontwerpen onder meer op duurzaamheid, materiaalgebruik en omgang met energie. Ook vormgeving en gebruikte technieken vormden een belangrijk thema, net als financiële haalbaarheid. Het ontwerp van de Emmeloorder studenten kwam als beste uit de bus. Opvallend element bij dit winnende ontwerp: de inzet van een helofytenfilter, een waterzuiveraar waarbij planten het inkomende water reinigen. Student Raoul, woordvoerder namens zijn team, gaf destijds aan: “We zijn blij met de winst. Het kwam onverwacht, vanwege de vele teams die deelnamen. Leuk daaraan is overigens wel dat je hele verschillende ideeën ziet vanuit alle vestigingen. Dat ons idee dan tot beste werd verkozen, is een mooie waardering. De leraren hebben ons trouwens heel goed geholpen. Zonder hen was het niet gelukt.”

Uitreiking
Inmiddels staan de studenten in de finale van de STAR Awards, de awardshow op maandag 8 april 2019 van ROC Friese Poort. Pip Pellens presenteert dzee avond in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Zet 8 april dus alvast in je agenda. Vanaf 17.30 uur starten de show een gratis Aziatische foodmarket. Studenten en medewerkers hebben een uitnodiging ontvangen in hun mailbox. In deze e-mail kunnen zij hun ticket veiligstellen. Heb jij de uitnodiging niet gekregen, maar wil je er graag bij zijn? Mail dan naar stars@rocfriesepoort.nl.

Levensecht onderwijs
De ontwerpopdracht voor een Lyts Húske is een voorbeeld van levensecht onderwijs. Studenten gaan hierbij concreet aan de slag voor een opdrachtgever. Hierdoor doen zij praktijkervaring op en verschijnen goed voorbereid op de arbeidsmarkt, een speerpunt van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort.

Over de auteur

Richard Tjalsma -

Gerelateerde berichten

Comments are closed.