Studenten ROC Friese Poort Drachten maken CityStep voor Elfwegentocht CH2018

‘Projectmatig werken geeft onze studenten meerwaarde’, stelt Lieuwe Hoekstra, docent middenkader engineering van ROC Friese Poort Drachten. ‘Ze leren om met elkaar samen te werken maar ook om voor een levensechte opdrachtgever te werken namelijk de Elfwegentocht van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’. In de komende 20 weken gaan 32 derdejaarsstudenten werktuigbouw in groepen aan de slag met het maken van een CityStep. Donderdag 9 februari 2017 was de Challenge de eerste projectstap voor de studenten bij Centrum Duurzaam.

Klik door en beleef zelf de Challenge van de CitySTep Elfwegentocht Leeuwarden CH2018

CityStep CH2018
‘In de komende 20 weken gaan onze studenten als project een CityStep maken, vertelt Lieuwe Hoekstra, docent middenkader engineering van ROC Friese Poort Drachten. De citystep is een duurzaam vervoermiddel voor korte afstanden in de stad. Maar ook voor mensen die gebruik maken van een parkeerplaats buiten de stad voor hun auto, en op de CityStep de stad in gaan. ‘De samenwerking met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 maakt dit project levensecht voor onze studenten. Ze bedenken, ontwerpen en maken nu een CityStep die inzetbaar is tijdens de Elfwegentocht’.

Challenge: levensecht onderwijs
De verbinding met de Elfwegentocht voegt een levensechte dimensie toe aan het project CityStep. ‘Met de eindproducten laten onze studenten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van duurzaam vervoer in de stad Leeuwarden’, licht Lieuwe Hoekstra toe. Met de Challenge zetten de studenten de eerste stappen in de realisatie van de CityStep. Op basis van Design Thinking en het gebruik van het businessmodel CANVAS pitchen de studenten binnen 4 werkuren hun eerste idee van de CityStep. De komende 10 weken gaan de studenten bij ROC Friese Poort in Drachten verder met het uitwerken van het idee tot een concept. Daarna krijgen de studenten 10 weken de tijd om het concept te maken. ‘In dit levensechte project van 20 weken krijgen onze studenten te maken met vakmanschap, sociaal vakmanschap en ondernemerschap’.

3D printen
Op basis van het principe van rapid prototyping (schets/idee – ontwerp – produceren – testen) kregen de studenten de mogelijkheid om het eerste idee van de CityStep digitaal te tekenen en in 3D te printen. ‘Heel bruikbaar voor de pitch’, zo tipt Aan Kootstra van Frysklab de studenten. ‘Onze ambitie is dat onze studenten in de fase van definitief ontwerp het prototype 3D printen in kunststof in het 3D printlab van Centrum Duurzaam. In de fase van het maken willen we het eindproduct van de CityStep printen in metaal op de metaalprinter van het innovatiecluster Drachten’, vult Lieuwe Hoekstra aan.

Elfwegentocht
‘Wij willen Fryslân uitdagen om in 2018 twee weken lang te reizen op niet-fossiele brandstoffen’, zo prikkelt Richard Tjalsma van de Elfwegentocht de werktuigbouwstudenten van ROC Friese Poort Drachten. Dat betekent twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid. ‘Jullie hebben nu de kans om een eigen CityStep te bedenken, te ontwerpen en te maken die inzetbaar is tijdens de Elfwegentocht’. Anno 2017 blinkt Fryslân al uit in fossielvrije voertuigen. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland de voordelen van duurzaam vervoer laten zien zodat ze zelf de stap naar duurzaam vervoer ook sneller maken’.

Leeuwarden CH2018
Ook duurzaamheid is een van de thema’s om het complete verhaal van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 vertellen. ‘Als we een duurzame toekomst willen, dan moeten we anders met energie, water, voedsel en natuur omgaan’, stelt Bouwe de Boer, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Leeuwarden. Leeuwarden-Fryslân 2018 jaagt een breed palet aan inspirerende projecten aan die laten zien hoe het anders kan, aantrekkelijk en duurzaam. Denk maar eens aan duurzame voertuigen, elektrische boten, energie neutrale huizen, fossielvrije festivals, fossielvrije bedrijfspanden, scholieren die aan de slag gaan met energie, de zonnebootrace en uiteraard alle energie coöperaties die energie opwekken in het eigen dorp.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.