Studenten mechatronica van start met maken van waterstofauto

‘Anders denken, andere wegen inslaan en verschillende duurzame technieken combineren. Daar begint innovatie voor onze studenten’, zo opent Willem van Dijk van ROC Friese Poort de kick off bijeenkomst van de waterstof auto. ‘In dit innovatieproject doen onze studenten praktijkervaring en nieuwe inzichten op met fossielvrij rijden op basis van accutechnologie en waterstof. Bovendien werken ze in dit project samen met Holthausen en Frisian Motors’. Woensdag 17 januari 2018 was de kick off van het innovatieproject waterstof auto voor 25 mechatronica studenten.

Klik door voor een foto impressie van de kick off waterstofauto

Waterstof als duurzame energiedrager
Rijden op waterstof is 100% schoon mits opgewekt met zon en wind. ‘Dat betekent 0% emissie en dus geen CO2 uitstoot’, legt Carl Holhausen van Holthausen uit. Een elektrische auto zoals een Tesla krijgt met een waterstof unit een eigen energiefabriek. ‘Zo krijgt een elektrische auto een grotere actieradius en is razendsnel tanken mogelijk‘. In dit innovatieproject krijgen de mechatronica studenten vooral te maken met veiligheid. Daarnaast met vele technische disciplines zoals hoogspanning, regeltechniek, constructie, installatietechniek, engineering en aandrijftechniek. ‘Ook komen de studenten naar ons waterstofcentrum in Hoogezand om samen de waterstof kit op te bouwen’. Holthausen maakt de eerste waterstofauto van Noord Nederland, de zogenaamde Hesla.

Elektrisch rijden met lithium accu techniek
Het is bittere noodzaak om over te schakelen op elektrisch aangedreven voertuigen. ‘Olie is een fossiele brandstof en raakt een keer op’, stelt Theo de Jong van Frisian Motors. ‘Op stroom rijden is fossielvrij als we de energie zelf opwekken’. Electrische voertuigen bestaan onder andere uit een elektrische motor, rijregeling, accu’s en omvormers waarbij de aandrijving elektrisch is. In dit stduentenproject gaan mechatronica studenten werken met lithium accu techniek. ‘Ze leren om deze accu’s te laden en te ontladen’. Frisian Motors is een assemblage fabrikant van elektrische voertuigen zoals bijvoorbeeld transporters, zitmaaiers en mini-shovels.

Elfwegentocht
‘In Friesland werken we als Freonen samen aan een fossielvrij Friesland’, vertelt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. Een van de projecten is de Elfwegentocht. ‘Dit is een absurd idee van de jongeren in Friesland. We merken dat juist een absurd idee veel mensen in beweging brengt’. De Elfwegentocht daagt Friesland in 2018 uit om twee weken lang te reizen op niet-fossiele brandstoffen. ‘We gaan ons twee weken lang voortbewegen op de fiets, de step, met groen gas of elektrische auto’s, in de biogas bus, met de elektrische trein of met de elektrische boot. Thuis werken is natuurlijk ook een mogelijkheid’. In Fryslân varen en rijden al meer dan 1000 elektrische boten, 1500 auto’s op groen gas, meer dan 1000 elektrische auto’s en 30 bussen op groen gas. ‘Met de Elfwegentocht willen we de inwoners van Friesland en Nederland laten zien dat een ogenschijnlijk absurd idee haalbaar en uitvoerbaar is. Zo versnellen we de stap om zelf sneller gebruik te maken van duurzaam vervoer in Friesland’.

Midden Yn de Mienskip
Naast de samenwerking met de Elfwegentocht is er tevens die met ‘Midden Yn e Mienskip’, ons eigen project van ROC Friese Poort gerelateerd aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Tijdens de Eventweek van de vestiging Leeuwarden/Dokkum (van 4 tot en met 8 juni 2018) komen er zo’n 50 groepen studenten van Friese Poort Leeuwarden een kijkje nemen op de Anne Wadmanwei om meer te leren over energietransitie en om een bijdrage te leveren aan de praalwagen die tijdens ‘Fossielfrij Fryslan’ namens Friese Poort meerijdt in de optocht.

Levensecht onderwijs
‘Leren in en door levensechte situaties zoals het maken van een waterstofauto staat bij ons voorop’, licht Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort toe. ‘We noemen dat levensecht onderwijs ’, vult Cor Scholte docent van ROC Friese Poort aan. ‘Dit is leren op school aan een levensecht project zoals de waterstofauto in samenwerking met het bedrijfsleven zoals Holthausen en Frisian Motors. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . ‘We leiden onze studenten immers op tot de vakmensen van de toekomst’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.