Studenten maken in internationale Challenge prototype voor triple power plant

‘We willen graag dat onze techniek-studenten tijdens een uitdagende project-dag samenwerken met studenten van onze partnerschool, de BBS Wittmund in Duitsland. We ontvangen de groep en hun docenten Peter Uphoff, Marcus Ens en Stephan Klaassen. In deze internationale Challenge krijgen ze de kans om samen te werken aan duurzame oplossingen voor een bedrijf’, vertelt Franzis Pranger-Wiese, docent van ROC Friese Poort. In gemixte groepen gaan ze aan de slag met een levensechte opdracht voor Miedema Lighting, vult Roeland Westra, projectleider van Centrum Duurzaam aan. De Challenge is een initiatief van Centrum Duurzaam in samenwerking met Frysklab.

Klik door een beleef zelf de internationale Challenge triple power plant

Groene Klavertje Vier: triple power plant
‘Wij willen dat jullie met ons meedenken over een triple power plant . Dit is een duurzame eyecatcher op de Afsluitdijk die energie opwekt door zon, wind en water’, zo daagt Bert Switters van Miedema Lighting de studenten uit Nederland en Duitsland uit. Een duurzame installatie met een geïntegreerd energiesysteem die duurzame energie opwekt om de Friese Poldergemalen van energie te voorzien.‘Laten we deze duurzame installatie niet alleen gebruiken wanneer er wind is maar ook wanneer de zon schijnt. Maar denk ook aan een energie opwekking door waterverplaatsing van het IJsselmeer naar de Waddenzee’. Met een waterkrachtcentrale voor boezembeheersing heeft het Groene Klavertje Vier 4 duurzame toepassingen die goed zijn voor het klimaat.

Klik hier voor de Challenge triple power plant

Challenge: out of the box denken
‘Onze studenten krijgen met deze Challenge de mogelijkheid om na te denken over een levensechte opdracht uit het bedrijfsleven’, stelt Willem van Dijk, opleidingsmanager van ROC Friese Poort in Leeuwarden. ‘Met een Challenge dagen we onze studenten uit om out of the box te denken. Ondanks dat we veel van onze studenten vragen komen ze binnen 4 uren door design thinking met een eerste idee’. De eerste ideeën van de studenten zijn onder andere een duurzame boei en een duurzaam boorplatform. Ook zijn er ideeën om via horeca voorzieningen geld terug te verdienen. ‘We willen Miedema Lighting bedanken dat wij oplossingen mogen bedenken voor dit actuele duurzame thema op de Afsluitdijk’, zo reageerde een van de studenten na afloop van de Challenge.

Toekomstmakers
‘Jullie hebben mij vandaag laten zien dat jullie de toekomstmakers zijn op het gebied van duurzaamheid’, zo reageert Bert Miedema van Miedema Lighting na afloop van de Challenge. ‘Vandaag hebben jullie een duurzaam prototype gemaakt die een bijdrage levert aan een wereld van schone energie en diervriendelijke energie opwekkers. Een product bestaande uit een mix van diverse duurzame technieken zoals windmolen, zonnepanelen en een waterkrachtcentrale. Nu is het aan ons om deze ideeën verder uit te werken en in 2018 te laten zien op het Duurzaamzaamheidsplein 2018 in Leeuwarden’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.