Studenten Dienstverlening in Duurzaam Doen Huis als voorbereiding op Challenge

‘Met deze duurzame inspiratiedag bereiden we onze studenten voor op een levensechte vraag van zorgorganisatie Patyna’, vertelt Jeep Zwier van ROC Friese Poort. ‘Ze gaan nadenken over iets wat nu speelt bij Patyna namelijk het opnieuw inrichten van de huiskamers in het Bonifatiushuis in Sneek’, vult Henny Douma van ROC Friese Poort aan. Woensdag 28 november 2018 kwamen ongeveer 40 studenten Dienstverlening naar Centrum Duurzaam voor een 2-tal workshops in het Duurzaam Doen Huis: Hoe verduurzaam ik mijn woning? en Domotica, allesbehalve dom.

Slimme huiskamer
‘In woningen en ook in de zorg zien we steeds meer domotica toepassingen’, legt Mark Vos van ROC Friese Poort uit. Domotica zorgt voor extra comfort en veiligheid door elektronische toepassingen van slimme functies . Voorbeelden van slimme functies zijn licht schakelen, dimmen van verlichting, jaloezie schakeling en alarm schakeling. ‘Ons idee is een woonkamer met automatische gordijnen die open en dicht gaan op basis van dag- en nachtritme’, aldus een van de studenten Dienstverlening.

Energieneutrale huiskamer
Denk bij het opnieuw inrichten van een huiskamer ook na over een duurzame energievoorziening, is de tip van Durk Reitsma van ROC Friese Poort. ‘Ga voor gasloos en denk vanuit een plan’. De Trias Energetica is een driesstappenplan. De eerste stap is het besparen van energie door vooral isolatiemaatregelen. Stap twee is het zelf opwekken van energie door zon, wind, aardwarmte en bio. De laatste stap is om technische installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken. ‘Op deze manier realiseer je een energieneutrale huiskamer’.

Duurzaam Doen Huis
Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten en bedrijven. Studenten en medewerkers van bedrijven werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland. Ook ontdekken ze in het Duurzaam Doen Huis welke stappen nodig zijn om woningen, bedrijfspanden, zorgorganisaties en winkels te verduurzamen. ‘Alle nieuwe inzichten die jullie vandaag opdoen helpen jullie om duurzame en slimme stappen te zetten in het opnieuw inrichten van huiskamers voor het Bonifatiushuis in Sneek. Daarmee spelen jullie een actieve rol om de ambities van Patyna te realiseren’, zo verwoord Roeland Westra het onderscheidend vermogen van dit levensechte project.

Levensecht projectonderwijs
‘De Challenge van Patyna geeft onze studenten de kans om samen met Patyna mee en na te denken over een levensecht vraagstuk dat nu speelt’, legt Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort uit. ‘We ondersteunen deze Challenge met lezingen, praktijkdagen, gastlessen en excursies. We noemen dit levensecht onderwijs waarbij studenten op school en in dit geval bij Patyna leren. Naast vakmanschap vragen deze levensechte projecten ook sociaal vakmanschap en ondernemerschap of ondernemend gedrag van de studenten . Op deze manier ontwikkelen onze studenten zich tot vakmensen van de toekomst.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.