Roze bouwhelmen bij TechMISSion in Leeuwarden

Meer vrouwen interesseren voor de bouw en de techniek. Dat is het idee achter ‘TechMISSion’, dat op dinsdag 21 maart in Friesland zijn derde editie beleefde. Na eerdere evenementen in Sneek en Bolsward was dit jaar Leeuwarden aan de beurt. Ruim veertig jonge vrouwen maakten kennis met zogenaamde ‘mannenberoepen’ en gingen ook zelf aan de slag.

Bekijk hier een impressie van de dag

Bekijk hier het nieuwsitem op GPTV

Het bijzondere aan TechMISSion is de samenwerking van verschillende partijen: ROC Friese Poort, Bouwen aan de Bouw, Jorritsma Bouw en CNV Vakmensen. Met elkaar hebben ze als doel gesteld om meer vrouwen naar de techniek en de bouw te krijgen. “Want dat zijn nog steeds stevige mannenbolwerken, zegt Saskia Spaargaren van CNV Vakmensen. “In de techniek werken 18 procent vrouwen, in de bouw werken slechts 5 procent. Het laagste aantal van heel Europa! Dat is jammer, want de bouw en de techniek zijn zo veelzijdig. Veel banen eigenlijk heel geschikt voor vrouwen”, zegt Saskia Spaargaren (CNV Vakmensen). Denk aan werkvoorbereiding, planning, begeleiding van klanten, 3D-tekenwerk. TechMISSion geeft vrouwen een beeld van wat er allemaal mogelijk is.”

Wie is de mol?
Op een zonnige dinsdag, die begon bij ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam in Leeuwarden, grepen ruim veertig jonge vrouwen hun kans. Met een gevarieerd programma maakten ze kennis met beroepen in de bouw en techniek. Het spel “ik hald van Grien” werd gespeeld onder leiding van studenten van O3. Daarna waren er speeddates met negen vrouwen die al in de bouw of techniek werkten. Waarom hebben zij voor dat beroep gekozen? Welke kwaliteiten moet je hebben om architect, constructeur of lasser te worden? Om het nog spannender te maken, zat er ook een mol tussen. Dat de mol haar rol goed vervulde als architect, bleek wel uit de uitslag. Zij ging er met de prijs vandoor!

Code kraken
Tijdens het ochtendprogramma waren de deelnemers ook druk met het kraken van een code, door allerlei vragen te beantwoorden over duurzame energie. Vanuit Centrum Duurzaam ging de groep naar de Blokhuispoort. “We hadden een primeur, want we werden vervoerd met een bus op blauwe diesel, die voor het eerst reed in de provincie Friesland”, zegt Saskia.

Bakstenen renoveren
De Blokhuispoort, waar zo’n zeventig kleine en vaak creatieve ondernemingen hun plek hebben gevonden, wordt momenteel gerenoveerd en verbouwd. “Die bruisende omgeving had duidelijk haar weerslag op de deelnemers. Ze vonden het geweldig om rond te struinen, kregen spontane rondleidingen van bouwvakkers en konden meteen stageplekken regelen. Er waren ook allerlei workshops. Bijvoorbeeld van twee vrouwen, die zich hebben gespecialiseerd in het renoveren van bakstenen. “Ze vertelden gepassioneerd over hun vak en lieten de jonge deelnemers ervaren hoe het is om dit ook te doen. Iedereen liep dan ook met een zware baksteen weer naar huis”, zegt Saskia.

Praktisch
Bij een andere workshop gaven twee vrouwelijke architecten aan de deelnemers de opdracht om een gang zó te ontwerpen, dat alle bedrijven makkelijker met elkaar gaan samenwerken. Anderen gingen aan de slag met het stucen van een muur, het weer werkend maken van elektra of met een werkvoorbereidings-opdracht. Saskia: “Het was allemaal heel praktisch en gaf de deelnemers een goed idee wat er allemaal in de bouw en techniek te koop is. We hopen dat deze geweldige dag in deze bruisende omgeving met al die mooie vakmensen heeft bijgedragen aan meer vakvrouwen in de toekomst!”

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.