ROC Friese Poort wint rij2op5 bedrijven award

Werknemers stimuleren om op de fiets naar het werk te gaan. Minimaal twee keer per week met de fiets, dan rijd je 2op5. Dat is de doelstelling van rij2op5 Leeuwarden. ‘We kijken niet alleen naar woon-werkverkeer maar ook naar zakelijk verkeer’, legt Marion Patist, projectleider rij2op5 Leeuwarden, uit. Donderdag 31 maart 2016 was de feestelijke afsluiting van 5 jaar rij2op5 Leeuwarden bij Centrum Duurzaam met ROC Friese Poort als winnaar van de bedrijven award.

Klik door voor de foto impressie van rij2op5 bedrijven award Leeuwarden

Resultaten rij2op5
‘We weten nu dat de e-bikeproef, de winterbeurt en de stallingsloterij succesvolle acties zijn om werknemers te enthousiasmeren om te gaan fietsen’, zegt Marion Patist lachend. ‘Bovendien zijn we erachter gekomen dat donderdag de favoriete fietsdag is’. Hoe meer fietsdagen, hoe minder CO2 uitstoot. Elk jaar is namelijk circa 200 kilogram CO2 besparing mogelijk door 2x in de week een afstand van 7,5 kilometer met de fiets af te leggen naar het werk. Momenteel gaat 25% van werkend Nederland met de fiets. Dat zijn ruim 1,5 miljoen werknemers. Maar op de korte afstand tot 15 km, zijn er nog veel forensen die (bijna) alleen de auto pakken naar het werk.

Bedrijven award
Rij2op5 is in 2011 gestart en inmiddels zijn er 55 bedrijven in Leeuwarden actief om medewerkers te stimuleren om op de fiets naar het werk te gaan. Daan Postma van ROC Friese Poort ontving uit handen van Marion Patist de rij2op5 bedrijven award. ‘Met het fietsplan stimuleren we onze medewerkers om op de fiets naar school te gaan. Met als resultaat dat we de eerste fietsenhokken al hebben uitgebreid’, is de eerste reactie van Daan Postma, vertrekkend directeur ROC Friese Poort Leeuwarden / Dokkum. ‘Daarnaast stimuleren we zakelijk verkeer in de stad Leeuwarden met elektrische scooters’.

Duurzaam Doen Huis
Na afloop van de slotbijeenkomst rij2op5 bezochten de aanwezigen het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort. ‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, zegt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzam. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van bijvoorbeeld ventileren en waterzijdig inregelen in het kader van duurzaam wonen. ‘Hier leren we studenten om groen te denken en te doen. In het Duurzaam Doen Huis doen studenten duurzame ervaringen zodat ze ons in de toekomst kunnen vertellen hoe we energieneutraal moeten bouwen’. Het Duurzaam Doen Huis richt zich op energieneutraal bouwen door het energiezuinig maken van technische installaties, het opwekken van energie door zon, wind en aardwarmte en door het opslaan van energie.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.