Primeur ROC Friese Poort met aansturing energiehuishouding door zelflerende software

‘Als eerste in de Provinsje Fryslân sturen we sinds augustus 2018 de energiehuishouding van ons schoolgebouw op de Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden aan op basis van zelflerende en voorspellende software’, vertelt Henk Buwalda van ROC Friese Poort. ‘Dit is een praktische stap als vervolg op het Koploper project om het bestaande gebouw verder te verduurzamen’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. ‘Met de software van Cloud Energy Optimizer besparen we energie in ons bestaande gebouw bij een gelijkblijvend comfortniveau. Zonder dat we bouwtechnische of installatietechnische aanpassingen doen’.

Energie besparen
‘Met de Cloud Energy Optimizer willen we meer rendement halen uit technische installaties van gebouwen’,legt Niels de Jong van Cloud Energy Optimizer uit. “We voorspellen de energievraag van het gebouw 24 uur vooruit op basis van het weer, het wisselende aanbod van duurzame energiebronnen en de energieprijzen’. De Cloud Energy Optimizer kijkt steeds wat de beste regelstrategie is met als doel om het verbruik van gas tot een minimum te beperken. ‘Op deze manier kunnen we eerder inspelen op op weersituaties en verlagen we onze CO2-footprint’, is de overtuiging van Menno de Vries van ROC Friese Poort.  Naast een besparing van 20% op energie zorgt de Cloud Energy Optimizer ook voor een aangenamer comfort voor studenten en docenten in het gebouw.

Cloud Energy Optimizer
De Cloud Energy Optimizer is een dienst die het gebouwbeheersysteem van extra informatie voorziet waarmee het systeem de klimaatinstallaties nog beter kan aansturen. De Cloud Energy Optimizer “denkt” 24 uur vooruit en benut de warmtecapaciteit van het gebouw om zo aangenaam en energie-efficiënt mogelijk te klimatiseren. ‘MVO Connect herkende de voordelen die de Cloud Energy Optimizer voor ons kon opleveren en bracht de contacten tot stand’, aldus Roeland Westra.

Koploperproject
Het Koploperproject is een project waarin bedrijven aan de hand van concrete voorbeelden aan de slag gaan met energiebesparing, afvalscheiding, co²-uitstoot, duurzaam personeels- en inkoopbeleid en de eigen presentatie en communicatie over hun specifieke duurzaamheid. Dit is voor een schildersbedrijf heel wat anders dan voor een onderwijsinstelling of de taxiondernemer. En daarin schuilt nu juist de kracht van het Koplopersproject. Bedrijven delen ervaringen, leren van elkaar en helpen hiermee elkaar om de duurzaamheid in eigen bedrijf op een hoger peil te brengen. Dit alles in de overtuiging dat duurzaamheid de wereld een stap verder helpt.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.