Prikkelende duurzaam doen lezing over het terugdringen van CO2

‘Is all-electric al achterhaald voordat we begonnen zijn? Dit was de openingsvraag van Marco Bijkerk van Remeha. aan 30 aanwezige bedrijven, studenten en docenten tijdens de Duurzaam Doen Lezing op dinsdag 15 maart 2016. ‘Ga terug naar de oorspronkelijke doelstelling van de energieproblematiek namelijk de reductie van CO2 uitstoot. Kijk naar het werkelijke gedrag van verwarmingsapparaten in woningen en maak dan pas keuzes. En houdt rekening met het feit dat 90% van de huidige woningen er in 2050 nog staan’.

Klik hieronder voor de presentatie:
Ell electric achterhaald voordat we begonnen zijn | Remeha | Duurzaam Doen Lezing | Centrum Duurzaam

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing

Huidige energiesysteem
Gas, elektriciteit en warmte voeden ons  huidige energiesysteem voor woningen. De energiebronnen van gas en elektriciteit zijn dezelfde namelijk fossiele brandstoffen, zon, biomassa en wind. Toch vinden we in de huidige perceptie elektriciteit schoon en gasvormige brandstoffen niet. Dat is natuurlijk heel raar. Dit geldt zeker als je naar de huidige “all electric” beweging kijkt waardoor de CO2 uitstoot alleen maar toe neemt in plaats van dat deze minder wordt.

Deze benadering gebruikt hoogwaardige elektriciteit om er laagwaardige warmte van te maken, ‘Hierdoor is onze elektrische infrastructuur 5 maal zwaarder en is ons energienet 45% duurder’. legt Marco Bijkerk uit. Wat moeten we doen om dit op lange termijn vol te houden?

Praktische energievraag
Gebruikers van woningen vragen geen gas, elektriciteit of warmte maar comfort. Deze comfortvraag bestaat uit een piek in de ochtend en een piek in de avond. Dit terwijl de beschikbaarheid van de zon laag is op deze momenten. ‘Het is belangrijk om de pieken in energieverbruik eruit te halen en te komen tot gelijkheid in aanbod en afname en gelijkheid in hoeveelheid en tijd’, is de overtuiging van Marco Bijkerk. Dit kan door een andere manier van opwekken en verwarmen: HRe ketel met 6 zonnepanelen en een kleine opslagaccu voor hoog cyclische en korte termijn opslag van duurzame energie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gemiddeld goed geïsoleerde woning met een HRe ketel en een beperkt aantal PV panelen minder CO2 uitstoot en optimaal in de energiebehoefte van een eindgebruiker voorziet en tegelijk de belasting op het E-net verlaagt.

Het is slechts één alternatieve oplossing en beoogd niet de enige oplossing te zijn. Het is echter wel van belang dat we een open en eerlijke discussie gaan krijgen over het hele energiesysteem, van bron tot gebruiker. “all electric” is te eenzijdig en levert te weinig, dat kan en moet beter.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.