Out of de box fietsenstalling en ECOboot winnende projecten Challenge duurzaam vervoer

‘Vandaag kiezen we 2 definitieve ontwerpen in de Challenge duurzaam vervoer’, zegt Ger Dijkstra opleidingsmanager van ROC Friese Poort Emmeloord. ‘ Deze 2 ontwerpen gaan we ook daadwerkelijk maken. Dit doen we in samenwerking met Instituut voor Composiet Ontwikkeling. Deze duurzame vervoermiddelen willen we inzetten voor de Elfwegentocht 2018’. Woensdag 12 april 2017 presenteerden 8 groepen studenten hun definitieve ontwerp van een duurzaam vervoermiddel voor Allard Zandstra van Instituut Composiet Ontwikkeling uit Emmeloord.

Klik door voor een foto impressie van de presentaties challenge duurzaam vervoer Emmeloord

Spreek met impact
‘Wees onderscheidend in je presentatie’, zo daagt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, de studenten uit. ‘Overtuig Instituut Composiet Ontwikkeling dat jouw definitieve ontwerp het beste ontwerp is van een duurzaam vervoermiddel’. Tools om te overtuigen zijn woorden, stem en lichaamstaal. Woorden hebben slechts een impact van 7% op toehoorders.’ Spreek met impact door je lichaamstaal. Die heeft namelijk een impact van 58% op je publiek’. Stemgebruik heeft een impact van 35% op toehoorders. Andere tools om te overtuigen zijn stilte, oogcontact en glimlach.

Van eerste idee tot definitief ontwerp
In de afgelopen 10 weken werkten derdejaars studenten mechatronica, werktuigbouw en elektrotechniek het eerste idee van 17 februari 2017 uit tot een definitief ontwerp. Inmiddels is gebleken dat vanwege de hoge kosten het niet haalbaar is om een nieuw duurzaam vervoermiddel via de RDW op de weg te krijgen. Dit kwam naar voren tijdens een gastles van Theo de Jong van Frisian Motors uit Bakkeveen. Een van de groepen koos daardoor voor een ECOboot. ‘We willen een personensloep ombouwen tot een ECOboot’, vertelden de studenten tijdens hun presentatie. ‘Het is een duurzame boot voor 10 tot 12 personen die dagvaarten gaat maken in Leeuwarden. Het oorspronkelijke idee van een out of the box fietsenstalling werkte de studenten uit tot een definitief ontwerp. Dit is een verplaatsbare fietsenstalling die zelf elektriciteit opwekt voor elektrische fietsen. ‘Beide projecten zijn kansrijk en haalbaar om te maken’, zo licht Allard Zandstra van Instituut Composiet Ontwikkeling, de keuze toe voor de winnende ontwerpen.

Elfwegentocht 2018
Fryslân krijgt in juli 2018 de grootste parade van duurzame voertuigen ooit. Van 1 t/m 14 juli 2018 rijden in Fryslân zoveel mogelijk mensen met duurzame vervoersmiddelen. Vanaf de provinciegrenzen bepalen elektrische taxi’s, deelauto’s, groengas-bussen, Segways, ligfietsen en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld . Zowel op de weg als op het water. ‘Deze Challenge daagt onze studenten uit om een eigen duurzaam vervoermiddel te bedenken, te ontwerpen en te maken die inzetbaar is tijdens de Elfwegentocht 2018’, legt Roeland Westra uit. De Elfwegentocht maakt deel uit van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland en behoort hiermee tot het programma van Leeuwarden – Fryslân 2018.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.