Onzichtbare duurzame deuren besparen energie in gebouwen

Elke dag openen we deuren. Binnendeuren en buitendeuren. Thuis en op ons werk. En wat gebeurt er dan in die deuropening? ‘Vooral voor winkels, openbare gebouwen en de industrie een interessante vraag’ , zegt Friso Steegstra van Biddle uit Kootstertille.  Als gastspreker op de Duurzaam Doen Lezing van dinsdag 13 december 2016 zoekt Friso samen met ongeveer 35 belangstellende studenten, docenten en bedrijven naar praktische en duurzame antwoorden op deze vraag.

Klik door voor een foto impressie van deze duurzaam doen lezing

Openstaande deuren
In openbare gebouwen en winkels is een klantvriendelijke entree van groot belang. De deur gaat met regelmaat open of staat zelfs de hele dag open. Er is sprake van een ongewenste luchtstroming waarbij veel warmte en dus energie verloren gaat. Daarnaast komt er veel kou binnen wat zorgt voor comfortproblemen.Bij een openstaande deur zal door het aanwezige temperatuurverschil tussen binnen en buiten een luchtstroming ontstaan (zie figuur 1). De warme lucht ontsnapt bovenin de deuropening naar buiten en van buitenaf stroomt koude lucht naar binnen. Met als gevolgd een onprettig binnenklimaat voor klanten en personeel. Ventilatie versterkt dit effect.  Naast comfortklachten resulteert dit ook nog eens in hoge energienota’s, omdat alle duur verwarmde binnenlucht zonder belemmering naar buiten stroomt *(zie figuur 1).

Klik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten

Figuur 1, 2, 3, 4 Biddle

Hoe energie besparen
De ongewenste luchtstroming is met een deur te doorbreken. Dit kan een standaard deur, een draaideur, een enkele of dubbele schuifdeur zijn. Maar bij elke oplossing  komt, op het moment dat de deur open gaat, de luchtstroming weer op gang. Friso Steegstra van Biddle legt uit dat alle hiervoor genoemde oplossingen te combineren zijn met een luchtgordijn. “Een luchtgordijn creëert een robuuste onzichtbare deur, waardoor de warmte binnen blijft en de kou buiten. Dus zelfs wanneer de deur open staat, is deze qua energieverbruik eigenlijk gesloten” Het resultaat is een gastvrije entree met hoog comfort voor personeel en bezoekers, een flinke energiebesparing en een verminderde CO2 uitstoot.

Klimaatscheiding met een luchtgordijn
‘Een luchtgordijn bespaart energie en geeft meer comfort’, stelt Friso Steegstra. ‘In de praktijk zien we dat bedrijven het luchtgordijnen vaak  in de ochtend, afhankelijk van de buitentemperatuur, op een bepaalde stand zetten en er gedurende de dag niet meer naar om kijken. Omdat de  omstandigheden tijdens de dag veranderen zien we dat luchtgordijnen in gebouwen onbedoeld te warm of te koud zijn doordat ze in een te hoog of te laag toerental draaien. Daardoor verspillen bedrijven  onbewust te veel energie.  Naast het reguleren van de temperatuur zijn luchtgordijnen ook in te zetten voor vocht-, insect- , geur-  en rookscheiding.

Automatische luchtgordijnen
Luchtgordijnen zijn tegenwoordig instelbaar, legt Friso Steegstra uit. Een optimaal ingesteld luchtgordijn zuigt  (verwarmde) binnenlucht aan en en blaast dit in een strakke straal loodrecht tot op vloerniveau, en stroomt vervolgens weer terug het gebouw in.De automatische regeling stemt de luchtsnelheid en temperatuur van het luchtgordijn continu af op de wisselende omstandigheden. Dat gebeurt op basis van actuele informatie over de binnen- en buitentemperatuur. Het resultaat is een constant, optimaal en energiezuinig binnenklimaat waarvoor de gebruiker niets hoeft te doen.

Bewijs
Friso Steegstra bewijst tijdens de lezing de effectiviteit van een luchtgordijn door middel van een film met een warmtebeeldcamera. Ook doet Biddle regelmatig praktijkmetingen en energiestudies. Tijdens een energiestudie van een kledingzaak in Joure is het energieverbruik van de gehele winkel na het plaatsen van het luchtgordijn met 25% gedaald. Daarnaast is het comfort flink verhoogd met een positief effect op de omzet. De terugverdientijd van deze duurzame investering was slechts 2 jaar op een gemiddelde levensduur van 20 jaar.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.