Natuurzaam en recycling ingrediënten voor groen bouwen

‘Klimaatverandering vraagt een nieuwe manier van bouwen’, stelt Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort. ‘We gaan van lineair denken naar circulair denken’. Dit betekent energiezuinig en duurzaam oftewel groen bouwen. Maar wat betekent groen bouwen? Dinsdag 28 januari 2017 organiseerde Centrum Duurzaam in samenwerking met het Fries Museum een Duurzaam Doen Lezing over groen bouwen voor 80 belangstellende bedrijven, docenten en studenten. Inspirator voor deze lezing is Watse Gerritsma die in 1795 reeds een chemische fabriek bouwde die alle afval opnieuw gebruikte. Doet denken aan de eerste circulaire fabriek.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over groen bouwen bij het Fries Museum

Natuurlijke materialen
Groen bouwen is bouwen gebaseerd op de natuur met gebruik van materialen die groeien boven de grond. ‘Net zoals de vogels doen bij het bouwen van een nest’, zegt Halbe Vlietstra van Oldenboom Meinesz uit Harlingen. De bouwstenen van de toekomst zijn houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan voor beton, steen, staal of aluminium. ‘ Isoleren met houtvezel en cellulose is heel makkelijk omdat het bouwproces niet verandert. Een gemakkelijke duurzame stap voor aannemers bij nieuwbouw’. Met deze isolatiematerialen is het beter mogelijk om huizen in Nederland in de zomer te koelen en in de winter warmt te houden. Daarnaast zorgen deze natuurlijke materialen voor geluidsdemping, wind- en luchtdichting en vochtbescherming. ‘Zo krijgen we in Nederland ademende huizen die energiezuinig en gezond zijn. Groen bouwen is natuurzaam bouwen waarbij de constructie bepalend is voor de te gebruiken duurzame technieken. In Drachstercompagnie zijn al 6 biobased starterswoningen gebouwd’.

Klik door voor de presentatie over natuurlijke bouwmaterialen van Oldenboom

Recycling: een huis van flessendoppen
‘Afvalstromen zijn voor ons juist grondstoffen, legt Robert van Gorkum van Lankhorst Recycling Products uit Sneek uit. ‘Wij maken van flessendoppen, kratten en landbouwplastic hoogwaardige kunststof producten. Zo voorkomen we de CO2 uitstoot die nodig is bij verbranding van deze afvalstromen. De CO2 footprint van ons gerecyclede kunststofproducten heeft daarom een waarde onder de nul wat een positief effect heeft op het klimaat’. Plastic afval krijt op deze manier een nieuwe duurzame bestemming als bijvoorbeeld gevelbekleding of fundatiebalken in de woningbouw. Voor een gerecyclede picknicktafel zijn bijna 150.000 plasticdoppen nodig. Het is mogelijk om een huis van flessendoppen te bouwen. Een mooi voorbeeld van groen bouwen.

Rijk van Rotzooi
In rijk van rotzooi in het Fries Museum Leeuwarden loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Hij was begin 1800 al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde Watse een van de eerste chemische fabrieken van Nederland. Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Het afval van de fabriek gebruikte hij opnieuw, maar ook van straatafval maakte hij nieuwe producten. Niets ging verloren, alles was herbruikbaar. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en zelfs met urine wist Watse wel raad.

Duurzaam Doen Lezing
Een Duurzaam Doen Lezing is een nieuwe leeractiviteit van Centrum Duurzaam voor studenten, docenten, bedrijven, overheden en kennispartners. Doel is om de nieuwsgierigheid te prikkelen door het delen van de technische kennis van morgen. Hiertoe vertellen gastsprekers over duurzame thema’s vanuit de vakgebieden installatietechniek, bouw, elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouw. Met als resultaat het verkrijgen van nieuwe inzichten waarmee we elkaar een duurzame stap verder helpen. Deze lezingen organiseert Centrum Duurzaam in samenwerking met UNETO VNI , OTIB en Kenteq.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.