Luchtdicht bouwen maakt ventileren noodzakelijk

Ventileren is van belang voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen. Het gaat om een gezond leefklimaat in de woning. ‘We willen geen tocht, vocht, lawaai en gezondheidsklachten’, zegt Jos Bouman van Zehnder. ‘Daarom organiseren we deze praktijkles voor onze servicemonteurs duurzame installatietechniek’, vult Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort aan. ‘Zij zijn de servicemonteurs van de toekomst die onze huizen op de juiste wijze gaan ventileren’. Maandag 26 juni 2017 volgden de servicemonteurs duurzame installatietechniek de praktische workshop ventileren van Zehnder in het Duurzaam Doen Huis van Centrum Duurzaam.

Waarom ventilatie?
Ventileren is het zorgen voor goede luchtcirculatie in woningen door de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht en vocht. Veel bestaande woningen in Nederland ventileren op een natuurlijke manier door ramen, roosters, naden en kieren. ‘Anno 2017 isoleren we meer en meer onze gebouwen in het kader van het verduurzamen van de bouw’, zo constateert Jos Bouman van Zehnder. Dit is luchtdicht oftewel kierdicht bouwen gericht op het verminderen van warmteverlies en het verlagen van de CO2 uitstoot . De uitdaging bij luchtdicht bouwen is ventileren. ‘Door het beter isoleren en kierdicht bouwen zie je dat het CO2 niveau juist hoger komt te liggen. Zonder mechanische ventilatie blijft het niveau van CO2 in de woning vaak te hoog en dat heeft een impact op de gezondheid van de bewoners. Dus is het zaak om dat CO2 af te voeren’.Ventileren speelt daarom een steeds belangrijkere rol met het oog op de gezondheid van mens en gebouw. ‘Denk na over ventilatiestromen en maak een ventilatieberekening’.

Ventilatiestromen
‘Het bouwbesluit stelt eisen aan de ventilatie van woningen, legt Jos Bouman uit. ’Daarbij kijkt het bouwbesluit naar verblijfsruimtes, verblijfsgebieden, keuken, badkamer en toilet’.. Voor een verblijfsgebied , zoals aangrenzende slaapkamers, geldt de eis dat minimaal 50% van de toegevoerde lucht rechtstreeks van buiten komt. De afvoerlucht van keuken, badkamer en toilet gaat direct naar buiten. Dit geeft inzicht in de ventilatiestromen van woningen. ‘Met dit inzicht is het relatief eenvoudig om een ventilatieberekening van de woning te maken’.

Levensecht onderwijs in Duurzaam Doen Huis
‘Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de nieuwste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland’, vertelt Durk Reitsma, docent installatietechniek. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. ‘Deze praktijkles van Zehnder geeft onze studenten de juiste kennis over ventileren zodat ventileren geen uitdaging meer is maar een logische stap in het kader van duurzaam wonen. Dit vergeten onze studenten nooit meer. Deze technische update geeft onze studenten meerwaarde in het beroepsveld’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.