Leerlingen Comenius maken duurzame woningkeuzes in Duurzaam Doen Huis

Elke maandagmiddag werken onze leerlingen aan hun talenten binnen het programma Talentstromen’, legt Letty van der Mei, docent Comenius locatie Mariënberg uit. Bij de talentstroom research & design staat ook energie op de leeragenda. Met een bezoek aan Centrum Duurzaam willen we onze leerlingen kennis laten maken met energie in de praktijk. Maandag 13 februari 2016 gingen ongeveer 45 havo en vwo leerlingen van Comenius aan de slag met een praktijkopdracht in het Duurzaam Doen Huis om een woning te verduurzamen.

Klik door en maak zelf duurzame woningkeuzes in het Duurzaam Doen Huis

Hoe verduurzaam ik mijn woning?
‘Jullie gaan zelf keuzes maken in duurzame technieken om een woning te verduurzamen, zo daagt Durk Reitsma, docent installatietechniek ROC Friese Poort, de leerlingen van Comenius uit. ‘Het gaat om een twee onder een kap woning met energielabel C. Het jaarlijkse gasverbruik is 1600 m3 en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is 3300 kWh. De bewoner van dit huis wil zijn huis energiezuiniger maken en de CO2 uitstoot verminderen. Jullie hebben een budget van 18.000 euro. Dit is namelijk het totaalbedrag dat deze bewoner in de komende 10 jaar betaalt voor de maandelijkse energielasten. Welke keuze s maken jullie voor welke duurzame technieken? ‘. Leerlingen van Comenius maakten aan de hand van 19 duurzame technieken met productkaarten in het Duurzaam Doen Huis wel of niet keuzes voor een douche-wtw, passief huis toestel, HRe ketel met micro WKK, vloer- en wandverwarming, balansventilatie, zonnepanelen en warmtepomp. Zo maakten de leerlingen bijvoorbeeld de logische keuze voor lage temperatuurverwarming in combinatie met waterzijdig inregelen. Deze praktische workshop voor het VMBO is een actieve werkvorm van Centrum Duurzaam in samenwerking met Tolsum Advies en Oldenboom Meinesz.

Talentstromen Comenius
‘Wij stimuleren onze studenten met talentstromen om te doen waar ze goed in zijn’, vertelt Letty van der Mei, docent Comenius locatie Mariënburg. Voor nieuwsgierige, kritische, creatieve en onderzoekende havo en vwo leerlingen is het mogelijk om te kiezen voor de talentstroom Research & Design’. Leerlingen gaan dan onderzoek doen en ontwerpen in de bètavakken natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde en techniek. ‘Zo gaan de leerlingen ook aan de slag met energie in samenwerking met echte bedrijven en organisaties. Vandaar deze praktijkmiddag bij Centrum Duurzaam waarbij onze leerlingen een levensechte praktijkopdracht hebben uitgevoerd in het Duurzaam Doen Huis’.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.