Lage temperatuur radiatoren eerste stap bij energieneutraal verbouwen

‘Onze grootste uitdaging is om bestaande woningen energieneutraal te maken’, zo opent Roeland Westra van Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort de Duurzaam Doen Lezing. ‘Maar welke stappen zijn daarvoor nodig en wat is de eerste stap?’. Woensdag 6 december 2017 kwamen iets meer dan 100 belangstellende studenten, docenten en bedrijven naar de Duurzaam Doen Lezing over energieneutraal verbouwen. Op zoek naar duurzame antwoorden en nieuwe duurzame inzichten.

Klik door voor een foto impressie van de Duurzaam Doen Lezing over energieneutraal verbouwen

Lage temperatuur verwarming
‘De eerste stap in energietransitie van woningen is reeds een feit’, stelt Johan van Putten van Jaga vast. ‘Kijk maar naar het na-isoleren van de huizen in Nederland’. Een niet geïsoleerd huis uit de jaren 70 is met de juiste isolatie eenvoudig te verduurzamen naar een isolatiegraad van een woning uit 2000. ‘Hierbij is de transmissie in de woning gedaald van 16 kW naar 6 kW’. Deze maatregel is het uitgangspunt van de eerste stap in energieneutraal verbouwen. ‘De tweede stap is het vervangen van de bestaande radiatoren door Low H2O radiatoren zoals type Strada’.  Deze radiotoren gebruiken tot 90% minder water dan bestaande radiatoren. De besparing op het gasverbruik ten opzichte van standaard paneelradiatoren loopt op tot ongeveer 16%. ‘Je begint meteen met energiebesparing ook al is je ketel nog niet aan vervanging toe’. Met de Low H2O radiatoren is elke woning in Nederland klaar voor stap 3, het aanschaffen van een hybride warmtepomp. ‘Als je later besluit tot de aanschaf voor een hybride warmtepomp of je gaat van het gas af hoef je niet weer te investeren in nieuwe radiatoren’. De Low H2O radiatoren zijn uitbreidbaar met Dynamic Boost Effect (DBE). Daarmee leveren deze radiatoren wel twee- tot driemaal meer vermogen en zijn ze geschikt voor een warmtepomp. ‘Bovendien leent de versie DBE Pro zich ook voor koeling’.

Klik door voor de presentatie over lage temperatuur verwarming

Natuurzaam: kracht van de natuur
‘Maak bij energieneutraal verbouwen en bouwen gebruik van de kracht van de natuur’, is de oproep van Frans van ’t Hul van H-Energiesystemen. ‘Het gaat niet alleen om duurzaam wonen, maar ook over gezond en veilig wonen’. Naast energiezuinige maatregelen spelen ook zaken als bijvoorbeeld brandveiligheid, ecologisch verantwoord en weinig onderhoud een rol bij het maken van duurzame keuzes bij energieneutraal verbouwen. Zo ontstaat er per woning een energiemix. Voor een gasloze woning is het nodig om natuurlijke materialen te gebruiken, zelf energie op te wekken en een warmtepomp in te zetten op basis van lage temperatuur verwarming. ‘Maar denk ook eens aan het opvangen van regenwater waarbij planten zorgen voor drinkwater en daarnaast in staat zijn het rioolwater te zuiveren tot grijs water. Een aansluiting op het openbare riool en op het drinkwater van het nutsbedrijf zijn dan overbodig geworden’.

Klik door voor de presentatie over de kracht van de natuur

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.