Kick off innovatieproject zonnepanelenveld

‘Om te scoren moet je aanvallen’, aldus Piet Appelhof. Met deze prikkelende opmerking opende hij als docent Mechatronica/Elektrotechniek/Installatietechniek het innovatieproject zonnepanelen. Deze woorden van Johan Cruijff maken duidelijk dat je iets moet ondernemen om doelen te bereiken. Kom je niet in actie en kom je niet in beweging dan bereik je ook niets. Studenten van Middenkader Engineering Elektro Energietechniek en Mechatronica gaan de komende tijd aan de slag met het ontwerpen en aanleggen van een zonnepanelenveld. Het zonnepanelenveld maakt duurzaamheid zichtbaar op het buitenterrein van de locatie Anne Wadmanwei.

Klik hier voor een foto-impressie

Innovatieprojecten

Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, gaf aan dat innovatieprojecten zoals zonnepanelen levensechte projecten zijn. Er is er een directe samenwerking met het bedrijfsleven. Studenten kunnen de hulp inroepen van zowel docenten als bedrijven. In het project zonnepanelen is Freedom Energy & Technea Duurzaam uit Leeuwarden een belangrijke kennispartner. Volgens Lieuwe de Vries van Technea is het project zonnepanelen voor de aankomende werkvoorbereiders een echte praktijkcase. Op deze manier is het mogelijk voor de aankomende werkvoorbereiders om het werk dat nodig is om een zonnepanelenveld te realiseren klaar te maken voor de monteurs.

Zonnepanelenveld
De studenten hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de verschillende type zonnepanelen. Met deze kennis is het mogelijk om een zonnepanelenveld te ontwerpen waarbij monitoring en kantelbaarheid van de zonnepanelen belangrijk aspecten zijn. Dit betekent dat de studenten starten met het nadenken over het ontwerp van het zonnepanelenveld. Andere werkprocessen die naar voren komen zijn: berekenen, materialen, bevestigingsmiddelen, plan, tekeningen en verbinding met het Duurzaam Doen Huis. Al met al voldoende vragen om uit te zoeken, te leren, te ontwikkelen en te bouwen. Zelfstandig of met hulp van docenten en bedrijven.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.