Innovatieproject Fluisterboot zoekt naar antwoord van morgen

Op dinsdag 2 december 2014 was de aftrap van een nieuw innovatieproject van Centrum Duurzaam: de Fluisterboot . Derdejaars jacht- en scheepsbouw studenten van Maritiem uit Sneek gaan samen met Stichting Wetterwalden aan de slag om een nieuw concept uit te denken voor de huidige fluisterboot. Oftewel Fluisterboot 2.0. Uitdaging is om vernieuwend te denken gericht op duurzaamheid, praktische toepasbaarheid, betaalbaarheid en comfort. Het is de bedoeling om dit nieuwe Fluisterbootconcept in 2015 onder de aandacht te brengen van scheepsbouw-, jachtbouw en watersportbedrijven in Friesland.

Andere kijk op Fluistervaren
De traditionele fluisterboot bestaat eenvoudig gezegd uit een roeiboot, accu, elektromotor en een schroef. Een dagje varen met mooi weer is dan ook een leuk uitstapje. Stichting Wetterwalden wil van fluistervaren een feestje maken met een nieuwe type Fluisterboot om nieuwe doelgroepen aan te spreken en het seizoen te verlengen. Er dient ruimte te zijn voor 6 – 8 personen, zowel voor gezinnen als senioren. Bovendien dient de Fluisterboot 2.0 te voldoen aan stabiliteit, comfort, flexibele fun factoren en zonne-energie. Al met al voldoende aanknopingspunten om te ontdekken, uit te zoeken, te leren, te ontwikkelen en te ontwerpen.

Innovatieprojecten
Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam vertelde over de speerpunten van Centrum Duurzaam: duurzame energie, duurzame mobiliteit, gebouwde omgeving en productietechnologie. Het innovatieproject Fluisterboot is een voorbeeld van duurzame mobiliteit. In innovatieprojecten zoals de Fluisterboot is er sprake van een directe samenwerking tussen studenten, docenten en bedrijven. Studenten krijgen op deze manier de mogelijkheid om te werken aan echte projecten uit en met het bedrijfsleven.

Stichting Wetterwalden
Wetterwalden is een waterrijk natuurgebied rondom Broeksterwald genaamd het Butenfjild. Binnen enkele jaren maakt dit gebied deel uit van de electric only vaarroute voor schepen in de F-klasse. De commissie Wetterwâlden Bûtenfjild wil de recreatieve infrastructuur van dit gebied vertalen naar duurzame vervoersmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een nieuw type Fluisterboot.

ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam
Centrum Duurzaam wil, als onderdeel van ROC Friese Poort, de kennis en ervaring bij het bedrijfsleven benutten voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Tevens wil Centrum Duurzaam met goede en objectieve voorlichting de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Kennis, ervaring en vakmanschap voor een duurzame wereld.

 

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.