Frisian Eco Car bij startfeest bouw Energiecampus Leeuwarden

Woensdag 25 april 2018  vierden de initiatiefnemers van Energiecampus Leeuwarden samen met alle betrokkenen zoals ROC Friese Poort het officiële startsein voor de bouw van dit duurzame campusterrein. Het plan is uniek in Friesland en heeft een duidelijke focus op duurzame energieoplossingen, circulariteit en kennisdeling: dé thema’s van de dag. Tegelijkertijd is met de onthulling van het bouwbord een passende oproep geplaatst voor potentiele kavelkopers: ‘Energiecampus Leeuwarden zoekt vrienden’. In twee jaar tijd wordt voor 60 miljoen euro geïnvesteerd in de Energiecampus in Leeuwarden. Het is daarmee het grootste infrastructurele project in Friesland van dit moment. “Met de energiecampus maken Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat hun dromen waar. Op deze plek komen kennis, onderzoek en productie samen. Hier ontstaan oplossingen voor de energie vragen van morgen. Ook levert de energiecampus straks duurzame energie aan een deel van de gemeente Leeuwarden. Kortom een geweldig initiatief voor Leeuwarden”, legt wethouder Henk Deinum uit.

Klik door voor een foto impressie van het startfeest bouw Energiecampus Leeuwarden
Fotograaf Roelof Feringa

48 Hectare grond
Op 48 hectare op en rond de Schenkenschans richting Ritsumasyl bij Leeuwarden moet een groot centrum voor duurzame energie verrijzen. Een kennis- en ontwikkelcentrum waarin onderwijsinstellingen participeren en verder vooral innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid. In totaal is 20 hectare beschikbaar voor bedrijfsvestigingen. Met gunstig waaiende economische wind hoopt Koninklijke Oosterhof Holman de grond in vijf jaar uit te geven. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld, waaronder een partij uit Duitsland.

Eerste schetsen in 2007
Ruim tien jaar geleden schetste directeur Harm Beerda de eerste contouren op een achternamiddag op zijn kantoor. Een dag later werd Douwe Faber er al bij betrokken, memoreerde Beerda gistermiddag voorafgaand aan de officiële openingshandeling aan de voet van de voormalige vuilstort Schenkenschans. “We bouwen op de bult”, sprak hij toen, op grond die al 35 jaar in bezit was van de onderneming. Het plan om een fabriek gestookt met groen gas te bouwen, die het asfalt zou produceren voor De Haak om Leeuwarden haalde het niet. Wel ligt al 130.000 ton oud asfalt van de gesloopte weg Deinum-Marsum inmiddels als onderlaag op de terreinwegen en -paden in het ontwikkelgebied. “Het is een voorbeeld van wat we hier willen doen”, zegt Beerda, “volledig circulair werken.”

Kenniscentrum als blikvanger
Blikvanger van de Energiecampus wordt het Energie Kenniscentrum Leeuwarden, ofwel het Living Lab bovenop ‘de bult’. Problemen met eventuele gasvorming bij gebruik van heipalen door het afdekkende doek en de leemlaag heeft Hans Achterbosch van architectenbureau AchterboschZantman weten te omzeilen. Het gebouw wordt uitgevoerd met lichte materialen en komt te rusten op zogeheten steltonplaten van beton. De poten van het gebouw worden op afstand verstelbaar, om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren.

Privaat gefinancierd
De Energiecampus wordt de derde na Wetsus (water) en de Dairy Campus (zuivel). Het verschil, aldus Beerda: de Energiecampus wordt volledig met privaat geld gefinancierd. Een paar weken geleden zijn ‘aan de keukentafel’ de besprekingen met de bewoners van het aanpalende Ritsumasyl opgelost. Die vreesden overlast van de biogasinstallatie. Samen met de bouwers wordt een plan gemaakt om de buurtschap volledig energieneutraal te maken.

Bron: René van Baal – Leeuwarder Courant

Over de auteur

Roeland Westra - Als projectleider Centrum Duurzaam duurzaamheid zichtbaar maken voor studenten en bedrijven

Gerelateerde berichten

Comments are closed.